De la data de 1 iulie 2016, conform Legii nr. 66/2016, opțiunea concediului pentru creșterea copilului cu durată de 1 an nu mai este valabilă. Persoanele care au optat pentru concediu creştere copil de 1 an și care se află, la această data, în perioadă de concediu, au opțiunea de a-l prelungi până la 2 ani, în condițiile legii, sau de a relua activitatea profesională, caz în care beneficiază de stimulentul de inserție.
Potrivit art. III alin. (1) lit. a) din Legea nr. 66/2016, persoanele care se află în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de pană la un an sau în plata stimulentului de inserție, precum și pentru cele aflate în concediu fără plată pentru creșterea copilului în varstă de pană la 2 ani, modificarea opțiunii se realizează pe bază de cerere și acte doveditoare privind suspendarea realizării de venituri supuse impozitului, pentru perioada rămasă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
În ceea ce privește data depunerii, potrivit art. 1 alin. (3) din Instrucțiunile de aplicare a prevederilor art. III alin. (1) din Legea nr. 66/2016, aprobate prin Ordinul 1.099/2016, pentru persoanele care se află în concediul pentru creșterea copilului pană la vârstă de 1 an și plată indemnizației lunare aferente, pentru prelungirea acordării drepturilor, cererea se depune cu cel puțin 30 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 1 an, dar nu mai devreme de 1 iulie 2016.
Așadar, chiar dacă contractul de muncă încetează conform art. 56 lit. i) din Codul muncii „la data expirării termenului contractului individual de muncă încheiat pe durată determinată”, salariata va beneficia de dreptul la concediul pentru creșterea copilului până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap.
Vă reamintim că indemnizația de CCC nu mai este limitată la veniturile obținute în cele 12 luni anterioare nașterii, ci se calculează în funcție de veniturile nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului și nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe tară garantat în plată.
Cele 12 luni NU se stabilesc în funcție de perioadele mai favorabile, ci în ordinea succesiunii.
Numărul lunilor se calculează începând cu luna nașterii copilului sau cu ultima luna din cei 2 ani în care s-au înregistrat venituri impozabile, în cazul în care nu s-au obținut astfel de venituri în luna nașterii.
Ai nevoie de OUG nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
Buna ziua am si eu o intrebare nu am la cine sa apelez eu sunt in concediu de cresterea copilului a trecut 1 an si o luna si am ramas din nou însărcinată mai pot beneficia de pentru cel 2 lea copil indemnizație in conditiile in care contractul de muncă este încheiat deoarece la firma la care am lucrat am intrat in insolentă
Cred că, cu siguranta vei beneficia de indemnizatie , se intra ,dintr un concediu in altul, si îți trebuie iar suspendarea de C.. pe doi ani,de la locul de munca,unde ai lucrat, tot ca si la primul copil ,si poți să te interesezi mai mult la primăria de unde faci parte și la (Agenția de Plati…)Trebuie în scris să faci tu adeverință de mana te va ajuta contabila de la locul de muncă unde ai lucrat si îți face si ei o altă adeverință de suspendare si trebuie făcut dosarul pt al doilea copil în momentul după ce se naște copilul si concediul de lăuzie…întreabă la primăria si cu siguranta îți va zice toți pașii care trebuie să-i faci…, si actele la fel ce ti a trebuit si la prima naștere…
Îți zic cu incredere pt caci eu am primit pt 3 copilași,acum in luna mai face al treilea copil, doi anisori 2015 -2020 am stat acasă, …!:-)