Ministerul Economiei Antreprenoriatului și Turismului anunţă într-un comunicat de presă că publicarea Bugetului 2021 în Monitorul Oficial pornește plățile pentru contractele de ajutor de stat din Măsura 2 – Capital de lucru.

“Vor fi disponibili imediat aproximativ 150 milioane de euro. Este important să știți că procedura de plată durează efectiv o săptămână, până ce banii ajung la bănci, iar ele pot începe plățile către beneficiari” arată sursa citată.

Ministerul Economiei explică şi de ce banii ajung atât de greu la beneficiarii granturilor pentru capital de lucru. În primul rând că banii trebuie să parcurgă un circuit legal până la beneficiar. Potrivit instituţiei, Ministerul  îi primește de la Trezoreria statului, apoi îi înaintează agenției teritoriale, care, la rândul ei, îi trimite la bancă.Simultan, pentru operativitate, se trimite contractul aprobat, pentru semnare, la beneficiar.

“După obținerea semnăturii beneficiarului, plata se face imediat. În cazul în care sistemul merge fără defecțiuni, se pot face până la 1.000 de plăți pe zi”, se mai arată în comunicat.

Ordinea plăților se va face în în ordinea în care s-au înscris potențialii beneficiari – ordinea numerelor de identificare în Registrul Unic Electronic (număr RUE).

În cadrul Măsurii 2, sunt total de plată 650 de milioane de euro.

Încă 500 de milioane de euro

Ministerul Economiei va propune în timp foarte scurt timp o Ordonanță de Urgență care să grăbească plățile, fondurile pentru această măsură fiind acum alimentate din două surse, POC și React EU, iar deblocarea restului de finanțare e îngreunată.

Graficul care prezintă situația la zi a solicitărilor, aprobărilor și plăților din Măsura 2 poate fi consultat AICI.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here