Bacşişul va fi trecut pe un bon fiscal separat şi se va impozita cu 16%, pe profit sau pe venit, în funcţie de opţiunea angajatorului  de a-l distribui sau nu către angajaţi, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă adoptat de Guvern în cadrul şedinţei de ieri. Aceste prevederi urmează să se aplice de la data publicării actului normativ în Monitorul Oficial.

Bacşişul  va fi evidenţiat pe bonul fiscal, ca un tip de venit, cu scopul delimitării clare a acestuia de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populație, precum şi pentru asigurarea fiscalizării acestuia, potrivit Codului fiscal.

Ce este considerat bacşis?

Bacşişul reprezintă orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus față de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Se interzice condiționarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacșișului.

Bacşişul, trecut pe un bon fiscal separat

Potrivit noilor reglementări, operatorul economic va avea obligația marcării bacșișului pe un bon fiscal distinct, însă va putea opta dacă bacşisul înregistrat fiscal şi contabil rămâne la dispoziţia sa, ori se distribuie salariaţilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioară.

Impozitarea bacşişului

Potrivit actului normativ adoptat de Executiv, bacșișul primit se va impozita astfel:

  • dacă bacşişul NU se împarte la angajaţi – impozitare ca profit al operatorului economic, cu 16% sau 3% în cazul microîntreprinderilor;
  • dacă bacşişul se împarte la angajaţi – impozitarea la nivelul angajatului cu 16%, impozit pe venit din alte surse, prin reţinere la sursă.

Atenţie! Pentru bacşis nu vor fi oprite TVA şi contribuţii sociale!

Atenţie la sumele de bani pe care le au angajaţii asupra lor!

În plus, angajaţii vor trebui să declare la începutul programului de lucru, sumele pe care le deţin la ei, acestea urmând a fi notate într-un registru de bani personali. Dacă, în cadrul unui control, se vor descoperi sume de bani în plus asupra angajaţilor, faţă de cele declarate, vor fi acordate amenzi.

De asemenea, angajații vor fi obligaţi să prezinte, la solicitarea organelor de control, sumele de bani aflate asupra lor, atunci când se află în incinta unde își desfășoară activitatea și în timpul programului de lucru.

Ministrul finanţelor, Eugen Teodorovici, a precizat însă, în cadrul unui briefing de presă, că în situaţia în care un salariat ascunde asupra sa bani, „angajatul ANAF nu îl poate forţa” să arate aceste sume.

Ce facem cu bacşişul lăsat taximetriştilor?

Ministrul finanţelor publice a fost atenţionat şi asupra problemelor legate de bacşişul lăsat taximetriştilor, acesta menţionând că şi în cazul lor vor fi emise două bonuri fiscale – unul pentru costul cursei şi unul pentru taxarea bacşişului.

Taxiul are aparatul de marcat și poate să marcheze diferența“, a susținut ministrul, potrivit AGERPRES, adăugând că aparatele de taxat din taximetre ar putea fi modificate, “astfel încât să permită și o astfel de taxare a bacșișului lăsat de client“.

Atenţie! Aceste prevederi sunt în stadiu de proiect şi nu se aplică până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here