Banca Naţională a României supune dezbaterii publice un proiect numit “Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice”. Acesta a fost elaborat deoarece banca centrală a fost preocupată de aspectele legate de “ponderea creditului în valută în total credit acordat sectorului neguvernamental şi a celor privind componenta creditului de consum în valută acordat clienţilor persoane fizice, neprotejate la riscul valutar”.
Printre propunerile de reglementare prezente în proiectul de regulament se află includerea sucursalelor instituţiilor de credit din state membre în aria de aplicabilitate a reglementării privind creditarea populaţiei, definirea creditului de consum şi a celui pentru investiţii imobiliare, astfel încât să se asigure intrarea sub un regim restrictiv a acordării de credite garantate cu ipotecă imobiliară, dar care prin destinaţie sunt în fapt credite de consum, cum ar fi creditele destinate achiziţionării de autoturisme, echipamentele electronice, creditele de nevoi personale – garantate cu ipotecă imobiliară.
De asemenea, o altă propunere ar fi să se menţină regimul actual referitor la accesul populaţiei la creditele cu destinaţie imobiliară şi garanţie ipotecară. Se doreşte stabilirea gradului maxim de îndatorare pe baza unei matrice ce ţine cont de o serie de variabile: tipul dobânzii (variabilă/fixă), moneda în care este exprimat creditul, garanţiile aferente, scadenţa creditului, nivelul veniturilor şi cheltuielilor solicitantului de credit.
În acelaşi timp, în cazul creditelor de consum, se impune obligaţia de a se prezenta garanţii reale şi/sau personale la un nivel de minim 133% din valoarea creditului şi limitarea scadenţei iniţiale a creditului la maximum 5 ani.
Totodată, se impune exceptarea creditelor pentru tratamente medicale, pentru deces şi pentru studii de la aplicarea măsurilor de limitare a creditării.
Termenul limită pentru formularea eventualelor propuneri şi observaţii este 20 septembrie 2011.
Sursa: http://www.bnr.ro/