Avocatul Poporului a constatat „un vid legislativ” privind persoanele depistate cu COVID-19 asimptomatice, menţionând că, prin Ordinul 629/16 aprilie, Ministerul Sănătăţii le-a exclus din rândul celor pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără să fie încadrate nici la carantină instituţionalizată.
„Supunem atenţiei dumneavoastră examinarea situaţiei create şi vă solicităm să ne comunicaţi un punct de vedere referitor la impunerea emiterii unui ordin care să reglementeze obligativitatea internării/spitalizării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice”, potrivit unei solicitări adresate ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, postată luni pe site-ul Avocatului Poporului.
Instituţia menţionează că, pe 16 aprilie, un cotidian a postat pe site articolul „COVID-19 (nu) se transferă la domiciliu”, conform căruia în spitale sunt primiţi doar pacienţii cu simptome, iar în centrele de carantină – doar repatriaţii care nu au unde sta.
Articolul reproduce prevederi din Ordinul 622 pentru modificarea şi completarea Ordinului ministrului Sănătăţii 414/2020, potrivit cărora se instituie carantina la domiciliu numai în situaţia în care spaţiul permite carantina individuală sau în condiţii de separare completă de restul locatarilor din acelaşi domiciliu, pe bază de declaraţie de proprie răspundere pentru: persoanele asimptomatice care intră pe teritoriul României venind din zonele cu transmitere comunitară extinsă afectate de COVID-19 (zona roşie), persoanele asimptomatice confirmate cu COVID-19, membrii de familie asimptomatici confirmaţi cu COVID-19, care se carantinează la acelaşi domiciliu.
Avocatul Poporului arată că, ulterior, ministrul Sănătăţii a anunţat că ordinul a fost retras, urmând a fi reintrodus în funcţie de evoluţia lucrurilor, şi a precizat că se va face carantinarea la domiciliu a pacienţilor confirmaţi pozitiv cu COVID-19 asimptomatici doar atunci când nu vor mai fi locuri în spitalele-suport.
Sursa citată aminteşte că Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii stipulează că măsurile privind prevenirea şi gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de epidemii, precum şi bolile transmisibile pentru care declararea, tratamentul sau internarea sunt obligatorii se stabilesc prin ordin al ministrului Sănătăţii.
Conform Avocatului Poporului, la o zi distanţă de Ordinul 622/2020, prin Ordinul 629 s-a exclus categoria persoanelor asimptomatice confirmate cu coronavirus dintre cele pentru care se instituie carantina la domiciliu, fără însă să fie încadrată nici la carantină instituţionalizată.
Prin Ordinul ministrului Sănătăţii 533/29 martie 2020 s-a instituit un plan de măsuri pentru pregătirea spitalelor în contextul epidemiei de COVID-19, care menţionează eliberarea paturilor din spitalele de boli infecţioase pentru a fi disponibile pentru îngrijirea pacienţilor cu suspiciune/infecţie COVID-19, fără însă a aduce detalii suplimentare referitoare la tratamentul sau obligativitatea internării persoanelor asimptomatice confirmate pozitiv, mai explică sursa citată.
„Situaţia descrisă prezintă importanţă practică, fiind regăsite mai multe cazuri de persoane care au refuzat internarea şi au dorit ca, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere, să se autoizoleze la domiciliu, însă reprezentanţii unor direcţii de sănătate publică sau cei ai Poliţiei i-au informat că vor fi cercetaţi penal pentru infracţiunea de zădărnicire a combaterii bolilor. În concluzie, fără a analiza oportunitatea unor măsuri dispuse de Ministerul Sănătăţii, se constată existenţa unui vid legislativ în ce priveşte obligativitatea internării/spitalizării persoanelor depistate pozitiv cu COVID-19 asimptomatice, acesta fiind necesar a fi complinit în condiţiile legii, prin emiterea unui ordin de ministru al Sănătăţii”, transmite Avocatul Poporului.
Rapid actualizată, platforma legislativă Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, mai ales în contexul decretării stării de urgență pe teritoriul României
Am venit duminica 26 aprilie din zona rosie si am fost fortata sa intru in carantina la hotel Ramada din Bucuresti. Am precizat politiei de frontiera si celor de la DSP ca pot sa ma izolez acasa, pentru ca spatiul imi permite.Mi s-a spus ca ei nu au auzit de Ordinul nr.622. Suntem 11 persoane care am venit cu acelasi avion din Portugalia(tara de tranzit) si suntem in aceeasi situatie.Putem da declaratie pe propria raspundere De ce nu se respecta ordinul 622?!
cum sa lasati pacientii confirmati cu covid sa infecteze si ceilalti membrii ai familiei, in loc sa-i internati in spitale unde sa primeasca un tratament adecvat?mai ales ca unii pacientii au un comportament foarte ciudat, fiind stresanti si agresivi cu restul membrilor cautand pretexte de cearta . ce masuri de protectie si preventie poate exista in astfel de cazuri ? sa devenim cu totii o tara de oameni bolnavi?si eventual sa ne izolam si sa murim la domiciliu. ce modalitati de dezinfectie si decontaminare credeti ca pot exista in astfel de cazuri?
Ar trebui solicitata o petitie pertinenta in astfel de cazuri si in nici un caz carantinarea amalgamata a tuturor la domiciliu crezand ca o sa ne vindece sfantul duh, cu alte cuvinte persoanele depistate cu covid pozitiv trebuie internate pentru un tratament adecvat si nu lasati sa-i contamineze si pe ceilalti. Pana acum ordinul ar fi trebuit abrogat demult, nu se creeaza decat panica in randul cetatenilor si stres psihic. De ce nu sunt adoptate niste masuri reale de combatere a virusilor?