Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila încălcare a art. 26 din Constituția României, referitor la dreptul cetățenilor la viață intimă, familială sau privată. Femeia a aflat de la un prieten că Jandarmeria Bistrița i-a folosit o poză făcută la protestele împotriva exploatării de la Roşia Montană, din toamna anului 2013, pe un pliant pentru “Prevenirea faptelor antisociale pe timpul adunărilor publice”.

Tânăra a scris pe rețeaua de socializare că nu a instigat niciodată la violență, la încălcarea legii, nu a avut un limbaj sau comportament necorespunzător, astfel că nu înțelege de ce imaginea ei ar fi asociată cu astfel de fapte.

“Am fost șocată când un amic din Bistrița mi-a trimis fotografiile cu fly-erele cu poza mea distribuite prin oraș de Jandarmeria Bistrița într-un pliant. Nu-mi doresc ca imaginea mea să fie utilizată în campaniile jandarmeriei în contextul ilustrării faptelor antisociale. Nu mi se pare deloc în regula ca un om cu o portavoce să devina un simbol al faptelor antisociale la adunările publice.”, a scris Andreea Petru pe pagina sa de Facebook, cerând ajutorul celor specializați în Codul civil, pentru a cere anularea acestor pliante.

Pe de altă parte, reprezentanţii Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița spun că fotografia a fost luată de pe site-urile de ştiri care promovau protestele din întreaga ţară şi că nu a avut drept scop să incrimineze pe cineva.

În comunicatul publicat ca reacție a celor relatate de femeie și de presă, Avocatul Poporului amintește decizia Cour de Cassation, Chambre civile 1, 12 decembrie 2000: “Fotografierea unui copil în cadrul unui festival de folk este posibilă, chiar și fără acordul părinților, dacă el este surprins în acel context, în acea ipostază. În momentul în 2 care poza inițială este transformată într-un portret, fotografia capătă o valență cu totul nouă, ce nu putea fi anticipată în mod rezonabil la momentul luării deciziei de a participa la festival, pentru care este nevoie de acordul părinților”.

De asemenea, Codul civil al României stipulează, la art. 73 că orice persoană are dreptul la propria imagine iar, în exercitarea dreptului la propria imagine, ea poate să interzică ori să împiedice reproducerea, în orice mod, a înfăţişării sale fizice ori a vocii sale sau, după caz, utilizarea unei asemenea reproduceri.

În continuare, legislația românească prevede, în Legea nr. 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, la art. 5 alin. (1) că orice prelucrare de date cu caracter personal, cu excepţia prelucrărilor care vizează date din categoriile menţionate la art. 7 alin. (1), art. 8 şi 10, poate fi efectuată numai dacă persoana vizată şi-a dat consimţământul în mod expres şi neechivoc pentru acea prelucrare.

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here