Parlamentarii au inițiat o propunere legislativă pentru completarea Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor, deoarece în cazurile persoanelor cu handicap, actul normativ nu prevede același drepturi ca cele ale asiguraților din sistemul obișnuit de pensii.

Astfel, în cazurile acestor persoane, cu handicap preexistent calității de asigurat, Legea pensiilor nr. 263/2010 prevede, la art. 58, reducerea vârstei standard de pensionare în condițiile realizării unei anumite părți a stagiului de cotizare și în funcție de gradul de handicap.

Mai exact, asigurații cu handicap grav preexistent calității de asigurat care au realizat cel puțin o treime din stagiul complet de cotizare, beneficiază de reducerea cu 15 ani a vârstei de pensionare, cu 10 ani asigurații cu handicap accentuat cu stagiul de cotizare de cel puțin două treimi, respectiv cu 10 ani în cazul persoanelor cu handicap preexistent mediu, care au realizat stagiul complet de cotizare.

Inițiatorii propun ca după art. 34 al Legii nr. 72/2016 privind sistemul de pensii și alte drepturi de asigurări sociale ale avocaților, să se introducă un articol nou, cu prevederile menționate mai sus, valabile acum doar în sistemul obișnuit al pensiilor.

Argumentele sunt legate de discriminările sau diferențele pe care actualele acte normative le fac în privința unor persoane cu handicap:

“În condițiile în care egalizarea șanselor pe piața muncii nu înregistrează progrese notabile, România având una dintre cele mai mici rate a ocupării în rândul persoanelor adulte cu handicap din Uniunea Europeană, atunci când persoanele cu handicap consideră că cel mai important domeniu al discriminării este accesibilitatea, iar domeniul economic și al angajării constituie al doilea domeniu de discriminare, facilitățile prevăzute de Legea nr. 263/2010 pentru persoanele cu handicap care muncesc sunt o modalitate de a compensa incapacitatea societății de a crea acestora un mediu socio-economic favorabil.”

Inițiativa legislativă se află în dezbatere publică la Senat, care este prima camera sesizată.

Ai nevoie de Legea nr. 72/2016 privind sistemul de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale ale avocaţilor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here