După ce Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a creat un precedent în România prin admiterea cererii Marianei Irimie de a primi dobândă la taxa auto, avocatul acesteia a declarat că suma dobânzii va depăşi suma iniţială a taxei, informează Mediafax.
Conform spuselor avocatului Dragoş Târşia, cuantumul dobânzii (care va fi primită înapoi de cei care au obţinut în instanţă restituirea taxei de poluare) va creşte în funcţie de cât de mult timp a trecut de la data plăţii taxei. Asta pentru că ea se va calcula de la momentul plăţii taxei, nu de la momentul cererii de restituire, aşa cum era prevăzut iniţial.
„Această decizie are o importanţă majoră, întrucât obligă statul să restituie nu atât suma prelevată sub titlul de taxă de poluare, cât şi dobânda aferentă în materie fiscală, calculată de la data perceperii acestei taxe şi nu de la data cererii de restituire, cum prevedea articolul 124 din Codul de procedură fiscală. Sunt multe cazuri în care dobânda va întrece taxa. Pentru toate taxele prelevate în perioada 2007-2009, dobânda este de peste sută la sută din cuantumul taxei”, a declarat Dragoş Târşia, avocatul Marianei Irimie.
În cazul Marianei Irimie este vorba de o taxă de poluare de 6700 de lei, care a fost plătită în 2008, astfel că dobânda pe care ea o va primi se ridică la 9500 de lei.
Pentru mai multe detalii despre cazul Marianei Irimie, puteţi consulta articolul „Ţi se restituie taxa auto în instanţă? Ai dreptul să primeşti şi dobândă!”.
Sursa: Mediafax

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here