21 Ianuarie, 2020

Avertisment de la BNR. Creditele au depășit pragul de alertă și pot fi limitate

Directorul adjunct al Direcției de stabilitate din cadrul BNR, Florian Neagu a declarat, în cadrul unui eveniment de specialitate, că s-a depășit pragul de semnal impus de Uniunea Europeană privind creditarea populației, ba chiar țara noastră de apropie de pragul de alertă.

Același mesaj se observă nu numai la viteza de cretere a creditului, ci și la nivel de volum. Volumul de credit acordat în ultimii ani la un nivel favorabil al dobânzii a depășit volumul din 2007 – 2008, când erau condiții favorabile de curs de schimb. Cum suntem cu rata dobânzii la minime istorice, va veni un răstimp când rata dobânzii va crește, iar serviciul datoriei se va majora semnificativ pentru cei mai vulnerabili”, a adăugat reprezentantul BNR. “Practic se inversează, riscul de curs valutar de dinainte de criză se transformă acum în risc de dobândă“, a mai spus Neagu, precizând că atunci când BNR “se uită la gradele maxime de îndatorare aplicate de bănci, descoperim unele relativ mari față de ceea ce am vrea să vedem”.

De asemenea, băncile dețin peste 20% din active în credite acordate statului, iar media europeană este de cel mult 9-10%.
 
El a mai spus că în aceste condiții, când se atinge pragul de alertă, Comitetul European de Risc Sistemic oblige luarea unor măsuri, prin intermediul Comitetului Macroprudențial de Risc Sistemic, care în situații similare a aplicat plafonarea gradului de îndatorare la un nivel de 65-70%. De exemplu, înainte de intrarea României în UE, Banca Centrală a limitat gradul de îndatorare al populației la anumite nivele, stabilite prin reglementări obligatorii.
 
Aceste depășiri au fost înregistrate de câteva trimestre la rând, astfel că oficialii BNR au luat în calcul un set de norme care să plafoneze creditele acordate populației, la cel mult 55% din venituri. În acest moment, a arătat reprezentantul BNR, sunt instituții bancare care ridică gradul de îndatorare și la 70% pentru persoanele cu venituri mai mari de 1.000 euro/lună, deși statisticile au demonstrate că această categorie social nu a avut o rată mai mare a performanței, față de cei cu venituri mai mici. 

comentarii

Despre autor  ⁄ Traian Dobre

Fara comentarii

Scrie un comentariu