După ce în media au circulat mai multe materiale referitoare la eliberarea cărţilor electronice de identitate începând de la 1 iulie 2013, autorităţile anunţă oficial că este posibil ca procedura să nu mai aibă loc de la această dată, deoarece Parlamentul încă nu a aprobat legea publicată acum jumătate de an.

* Data la care…se publică, intră în vigoare, se aprobă, se aplică?

Ordonanţa de urgenţă nr. 82/2012, publicată în Monitorul Oficial nr. 838 din 12 decembrie 2012 (M.Of. 838/2012) şi intrată în vigoare la aceeaşi dată, stabileşte că, începând de la data de 1 iulie 2013, se pun în circulaţie cărţile electronice de identitate.

Însă, pentru ca prevederile incluse în acest act normativ să îşi facă efectele, este necesară aprobarea ordonanţei de urgenţă prin lege, de către Parlamentul României.

Ce s-a întâmplat însă cu proiectul de lege pentru aprobarea OUG nr. 82/2012? Senatul, în calitate de primă cameră sesizată, a adoptat documentul în luna februarie a acestui an, din acel moment proiectul de act normativ aflându-se în dezbatere la Comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor.

ident1

Sursa foto: Camera Deputaţillor

* Altădată sau altă dată?

Direcţia Generală pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date (DEPABD)  a emis un comunicat de presă prin care subliniază faptul că propunerea de lege pentru aprobarea OUG nr. 82/2012 nu a fost încă adoptată. Astfel, instituţia va face informarile publice referitoare la momentul punerii în circulaţie a cărţilor de identitate electronice după adoptarea formei finale a actului normativ respectiv.

În cadrul documentului de presă, Direcţia specifică faptul că amendamentele formulate asupra proiectului vizeaza inclusiv modificarea normelor referitoare la termene, respectiv:

    • termenul privind realizarea platformei-pilot pentru constituirea sistemului informatic de emitere a cărţii electronice de identitate;
    • termenul de  punere în circulaţie a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate;
    • termenul de generalizare a activităţii de emitere a a cărţii electronice de identitate şi a cărţii de identitate .

De asemenea, amendamentele vizează procedura preschimbării a actelor de identitate aflate în circulaţie, prevazută la art. XI din O.U.G. nr. 82/2012.

ident2

Sursa foto: Lege5.ro

Sursa: DEPABD, Camera Deputaţilor

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here