Potrivit art. 139 alin. (1) din Codul Muncii, republicat, una din zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează este Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită de creştini joi, 15 august.

Reamintim faptul că, în conformitate cu dispoziţiile Codul muncii, sunt 12 zile de sărbatori legale, nelucrătoare pentru salariaţi şi anume:

  • 1 şi 2 ianuarie;
  • prima si a doua zi de Paşti;
  • 1 mai – în 2012;
  • prima şi a doua zi de Rusalii;
  • Adormirea Maicii Domnului – 15 august;
  • Sfântul Andrei – 30 noiembrie;
  • 1 decembrie – Ziua Naţională a României;
  • prima şi a doua zi de Crăciun – 25 şi 26 decembrie.

Nerespectarea dreptului de a beneficia de zilele libere de către angajator constituie contravenţie potrivit art.260 alin.(1) lit.g din Codul Muncii, republicat, şi se sancţionează cu amendă de la 5.000 lei din 10.000 lei.

Totuşi, există şi cazuri în care angajatorii nu sunt obligaţi să acorde zilele libere stabilite de lege, în acele domenii în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza procesului de producţie sau specificului activităţii.

Astfel, pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică se vor stabili programe de lucru adecvate, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

În aceste cazuri, salariaţilor li se asigură compensarea cu timp liber corespunzator în următoarele 30 de zile.

În cazul în care, din motive justificate, nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază, pentru munca prestată în zilele de sarbătoare legala, de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru, potrivit art.140-142 din Codul Muncii, republicat.

Prevederile din Codul Muncii pot fi consultate integral pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here