Întrebare: Bună ziua! Societatea A. SRL se ocupă în principal de curăţarea clădirilor noi după finalizarea lucrărilor de construcţii. Întrebarea este dacă societatea are dreptul, legal vorbind, de a presta servicii pentru o persoană fizică, cu factură şi chitanţă, dar fără a avea casă de marcat? Mulţumesc!
Opinia specialistului
1. Activitatea de curăţare a clădirilor noi după finalizarea lucrărilor de construcţii este inclusă în codul CAEN 4339 „Alte lucrări de finisare“.
2. OUG nr. 28/1999 reglementează ca regulă obligaţia de a deţine o casă de marcat pentru operatorii economici care încasează, integral sau parţial, cu numerar sau prin utilizarea cardurilor de credit/debit sau a substitutelor de numerar contravaloarea bunurilor livrate cu amănuntul, precum şi a prestărilor de servicii efectuate direct către populaţie.
De asemenea, acelaşi cadru legal stabileşte o serie de excepţii de la regula de a deţine o casă de marcat. În acest sens, legislaţia în vigoare stabileşte că serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului şi serviciile pentru efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe sunt exceptate de la obligaţia de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale. (temei art. 2 lit. i) şi lit. l) din OUG nr. 28/1999).
3. Cu titlu imperativ, legislaţia prevede faptul că este obligatorie emiterea de chitanţe pentru serviciile de instalaţii, reparaţii şi întreţinere a bunurilor, efectuate la domiciliul clientului şi pentru serviciile pentru efectuarea lucrărilor de construcţii, reparaţii, amenajări şi întreţinere de locuinţe, pentru care nu sunt utilizate aparate de marcat electronice fiscale. (temei art. 2^1 din OUG nr. 28/1999).
4. În speţă, Societatea A. SRL care se ocupă în principal de curăţarea clădirilor noi după finalizarea lucrărilor de construcţii, are dreptul legal de a presta servicii pentru o persoană fizică, cu factură şi chitanţă, fără a avea casă de marcat.
5. Factura este document justificativ care stă la baza înregistrării în contabilitate a operaţiunilor economice. Pentru operaţiunile economice pentru care, conform prevederilor Codului fiscal, nu există obligaţia întocmirii facturii, înregistrarea în contabilitate a acestora se efectuează pe baza contractelor încheiate între părţi şi a documentelor financiar - contabile sau bancare care să ateste acele operaţiuni, cum sunt: aviz de însoţire a mărfii, chitanţă, dispoziţie de plată/încasare, extras de cont bancar, notă de contabilitate etc., după caz. Toate operaţiunile privind factura se efectuează conform prevederilor Codului fiscal şi ale Normelor metodologice de aplicare a acestuia. (temei punctul din 25 şi 26 din Ordinul MFP nr. 2634/2015)
6. Chitanţa este document justificativ care stă la baza înregistrării în contabilitate pentru depunerea unei sume în numerar la casieria unităţii şi ca document justificativ de înregistrare în registrul de casă şi în contabilitate, emis în cazul vânzării de produse sau prestării de servicii pentru care plata se face în numerar. Ca şi în cazul facturii, chitanţa este un document financiar cu regim special de înseriere şi numerotare, iar numerotarea se efectuează în baza unei decizii interne. Astfel, fiecare chitanţă va avea un număr sau o serie unice, care trebuie să fie secvenţiale şi să ţină cont de structura organizatorică a firmei, în funcţie de puncte de lucru, filiale, etc.
Morala cazului prezentat. Cei care au privilegiul de a şti, au datoria de a acţiona. (Albert Einstein)
Baza legislativă în temeiul căreia a fost emisă opinia
- Legea societăţilor nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Legea contabilităţii nr. 82/1991, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul MFP nr. 1802/2014 pentru aprobarea Reglementărilor contabile privind situaţiile financiare anuale individuale şi situaţiile financiare anuale consolidate, cu modificările şi completările ulterioare;
- Ordinul MFP nr. 2634/2015 privind documentele financiar-contabile;
- Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;
- Hotărârea Guvernului nr. 1/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal;
- Legea nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare;
- OUG nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, cu modificările şi completările ulterioare.
Ai nevoie de Noul Cod fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
