O propunere legislativă care a fost deja adoptată de Camera Deputaţilor prevede înfiinţarea obligatorie de creşe la fiecare 15.000 de locuitori. Autorităţile locale vor fi obligate să finanţeze aceste instituţii noi de educaţie, din fondurile proprii, din fonduri europene sau alte fonduri legal constituite.
Propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor argumentează că în acest moment sunt doar 15.000 de locuri în creşele de stat, pentru cei 650.000 de copii cu vârste de până la 3 ani. Mai mult, dacă autorităţile au luat în calcul doar indemnizaţiile mamelor care stau în concediul de îngrijire a copilului până la 2 ani, nimeni nu s-a gândit să rezolve problema lipsei creşelor, unde aceste mame îşi pot lăsa copiii după finalizarea concediului.
De aceeea, susţin iniţiatorii, părinţii apelează la angajarea unei bone sau la creşe particulare, costurile fiind însă mult mai mari faţă de cele pe care le-ar plăti familia la o creşă de stat: “Prin această iniţiativă legislativă se doreşte impulsionarea mamelor de a se întoarce în câmpul muncii, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creşă.”
Propunerea legislativă prevede completarea unui singur articol cu două noi alineate.
„Art. 2. Alin. (10) Consiliul local va asigura condiţiile pentru înfiinţarea a minim unei creşe la 15.000 de locuitori din zona de competenţă.
Alin. (11) Înfiinţarea creşelor în condiţiile menţionate se poate face şi prin construirea unor anexe la grădiniţele existente, astfel încât acestea să poată prelua şi copii de la vârsta de 1 an.”
Iniţiativa legislativă a fost votată în Camera Deputaţilor şi se află acum în dezbatere publică la Senat, care este camera decizională.
Ai nevoie de Legea nr. 263/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea creşelor? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!
