Astăzi, 15 aprilie 2013, s-a activat înscrierea în cadrul „Programului Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii”. 

* Care este procedura de înscriere în Program?

Înscrierea în program şi solicitarea acordului de principiu pentru acordarea subvenţiei de dobândă se fac on-line pe site-ul Ministerului Economiei, conform procedurii de înscriere on line şi înregistrarea în Registrul Unic Electronic. Înscrierea on-line se desfăşoară în sesiune continuă până la epuizarea bugetului alocat programului.

Solicitantul trebuie să completeze on-line formularul de înscriere în program, opţiunea „ Accesare linie credit”.

kogalniceanu
Sursa foto: Ministerul Economiei

Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, cu numărul de înregistrare obţinut şi cu datele corespunzătoare, completate de către acesta.

În cazul în care beneficiarul doreşte prelungirea liniei de credit, acesta trebuie să aplice on-line pe site-ul Ministerului Economiei, completând formularul de înscriere, opţiunea „ Prelungire linie credit”. Aplicaţia software va genera automat solicitantului un mesaj de confirmare a efectuării înregistrării, cu numărul de înregistrare obţinut şi cu datele corespunzătoare, completate de către acesta.

kogalniceanu1
Sursa foto: Ministerul Economiei

Solicitările pentru înscrierea în program, indiferent de opţiune, vor fi analizate şi selectate în limita bugetului alocat programului, în ordinea înscrierii on-line în aplicaţie.

* Ce este Programul Mihail Kogălniceanu? Câţi bani pot fi obţinuţi?

Programul Mihail Kogălniceanu pentru întreprinderi mici şi mijlocii are ca obiectiv facilitarea accesului întreprinderilor mici şi mijlocii la garantare şi creditare, prin acordarea unei linii de credit cu dobândă integral subvenţionată şi/sau garantată parţial de stat.

La dispoziţia persoanelor interesate este pus „Ghidul aplicantului” în cadrul căruia se află informaţii utile referitor la Programul Mihail Kogălniceanu. Potrivit acestui document, valoarea maximă a liniei de credit acordate este de 400.000 lei pe I.M.M., pe an.

Descarcă “Ghidul aplicantului” pentru Programul Mihail Kogălniceanu, în format .pdf!

Anexele la Ghid pot fi consultate la acest link!

* La ce pot fi folosite sumele obţinute?

Sumele trase din linia de credit pot fi utilizate numai pentru:

– cheltuieli privind aprovizionarea, producţia, desfacerea;

– cheltuieli privind executarea de lucrări şi/sau prestarea de servicii;

– cheltuieli privind constituirea, prelucrarea, valorificarea stocurilor;

– alte tipuri de cheltuieli necesare desfăşurării activităţii curente;

– cheltuieli cu salariile şi alte cheltuieli asimilate;

– plata impozitelor, taxelor, contribuţiilor şi a altor sume datorate bugetului general consolidat;

– alte costuri de operare.

* Context legislativ

Pentru a afla mai multe despre Programul Mihail Kogălniceanu, recomandăm şi actele normative prin care se reglementează aspectele referitoare la acest subiect, ce pot fi consultate integral pe Lege5.ro – noul soft de documentare legislativă realizat de Indaco Systems:

– Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 60/2011;

– Hotărârea Guvernului nr. 682/2011;

– Legea nr. 218/2012;

– Hotărârea Guvernului nr. 139/2013.

Sursa: Ministerul Economiei 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here