Normele de securitate la locul de muncă se modifică, întreprinderile care se confruntă cu riscul expunerii lucrătorilor la substanțe care pot afecta reproducerea sunt obligate să implementeze măsuri de prevenire și protecție.

Guvernul a adoptat o decizie pentru a transpune Directiva (UE) 2022/431 prin modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1093/2006 și a Hotărârii Guvernului nr. 1218/2006, pentru a alinia legislația națională la standardele Uniunii Europene.

Noile reglementări:

  • extind sfera de aplicare pentru substanțele toxice pentru reproducere;
  • stabilesc limite de siguranță;
  • reglementează instruirea personalului din unitățile de asistență medicală expus la agenți cancerigeni sau mutageni ori la substanțe toxice pentru reproducere, în special atunci când sunt utilizate noi medicamente care conțin substanțe chimice periculoase;
  • stabilesc proceduri pentru monitorizarea sănătății lucrătorilor expuși la plumb și compuși ionici.

Prin noile modificări de securitate la locul de muncă, angajatorii sunt obligați să informeze lucrătorii despre instalațiile și recipientele care conțin agenți cancerigeni/mutageni ori substanțe periculoase pentru reproducere, să asigure etichetarea clară a tuturor recipientelor, ambalajelor și instalațiilor care conțin astfel de substanțe și să afișeze semne de avertizare vizibile.

Actul normativ care transpune integral Directiva (UE) 2022/431 prevede și faptul că toate cazurile de cancer sau efectele negative asupra sănătății și fertilității generate de expunerea la substanțe periculoase trebuie raportate autorităților de sănătate publică.

Vezi aici HG 1093/2006

Vezi aici HG 1218/2006

Vezi aici Directiva EU transpusă în legislație

Vezi aici alte articole despre credite

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here