Executivul a adoptat joi normele metodologice pentru aplicarea dispozițiilor referitoare la beneficiarii pensiei de serviciu, conform Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor și Legii nr. 47/1992 privind organizarea și funcționarea Curții Constituționale.

Conform unui comunicat emis de Guvern, aceste norme metodologice detaliază condițiile necesare și perioadele considerate pentru calculul vechimii pentru beneficiarii pensiei de serviciu.

Se prevede recalcularea pensiilor pentru persoanele pensionate înainte de 1 ianuarie 2024, cu o majorare de 1% pentru fiecare an de vechime care depășește 25 de ani. Actualizarea automată a pensiilor se va realiza odată cu creșterea indemnizației magistraților activi. De asemenea, sunt reglementate pensiile de invaliditate și de urmaș, precum și revizuirea pensiilor în caz de diferențe de sume.

De asemenea, pentru judecătorii Curții Constituționale au fost stabilite proceduri specifice. Judecătorii pensionați înainte de intrarea în vigoare a Legii nr. 282/2023 își vor păstra drepturile conform reglementărilor anterioare, iar aceleași reguli se vor aplica și cererilor depuse înainte de această dată”.

Vezi aici Hotărârea 608/2024

Vezi aici Legea nr. 282/2023

Vez aici alte articole despre pensiile de serviciu

lege6.ro
lege6.ro

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here