Prin Legea nr. 117/2015 se aprobă OG nr. 12/2014 pentru modificarea Legii nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale. Sunt căteva modificări ușoare aduse de acest act normativ, pe care le analizăm și noi în continuare.

Se definește noțiunea de ”persoană fizică”, ca reprezentând orice fost sau actual salariat/rerezentant al unei întreprinderi sau orice altă persoană care săvârșește practici de concurență neloială.

Amintim în acest context că reprezintă concurenţă neloială, practicile comerciale ale întreprinderii care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al buneicredinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

Sunt interzise practicile de concurenţă neloială, după cum urmează:

  • denigrarea unui competitor sau a produselor/serviciilor sale, realizată prin comunicarea ori răspândirea de către o întreprindere sau reprezentantul/angajatul său de informaţii care nu corespund realităţii despre activitatea unui concurent sau despre produsele acestuia, de natură să îi lezeze interesele;
  • deturnarea clientelei unei întreprinderi de către un fost sau actual salariat/reprezentant al său ori de către orice altă persoană prin folosirea unor secrete comerciale, a căror dezvăluire poate dăuna intereselor acelei întreprinderi;
  • orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă.

O altă modificare adusă de actul normativ constă în stabilirea unei amenzi de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru contravenţiile săvârşite de persoane fizice.

Actul normativ mai precizează și faptul că orice persoană interesată se poate adresa direct instanțelor de judecată competente pentru încetarea și interzicerea practicilor de concurență neloială, precum și pentru acoperirea unor prejudicii suferite ca urmare a unei practici de concurență neloială.

Ai nevoie de Legea nr. 11/1991 privind combaterea concurenţei neloiale? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here