Începând de luna viitoare vor intra în vigoare câteva modificări făcute la Regulamentul de aplicare a Codului rutier (OUG nr. 195/2002).
Acestea sunt aduse de Hotărârea de Guvern nr. 480/2013, care a fost publicată azi în numărul 454 al Monitorului Oficial.
Printre principalele modificări şi completări se numără:
Cursul de pregătire teoretică şi practică în vederea susţinerii examenului pentru obţinerea permisului de conducere va fi valabil timp de un an de la data absolvirii.
» Modificări: În stânga puteţi vedea forma veche a art.36, iar în dreapta forma nouă.
(Atenţie! Urmărirea modificărilor legislative (la nivel de paragrafe) este o facilitate disponibilă numai pentru abonaţii Lege5.)
art36Sursa foto: Lege5 Online

• Vor avea dreptul să conducă vehicule din categoria Tr şi posesorii permiselor pentru categoriile B, BE, C, CE, după cum urmează:

posesorul permisului pentru categoria B are dreptul să conducă tractor rutier cu masa maximă autorizată de până la 3.500 kg (la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg);
posesorul permisului pentru categoria BE are dreptul să conducă tractor rutier cu masa maximă autorizată de până la 3.500 kg (la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 3.500 kg);
posesorul permisului pentru categoria C are dreptul să conducă tractor rutier cu masa maximă autorizată mai mare de 3.500 kg (la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică de 750 kg);
posesorul permisului pentru categoria CE are dreptul să conducă tractor rutier cu masa maximă autorizată mai mare de 3.500 kg (la care se poate ataşa o remorcă a cărei greutate maximă autorizată să fie mai mică decât greutatea maximă a tractorului).
• De asemenea, au fost completate interdicţiile pe care le au conducătorii de autovehicule/tramvaie. Aceştia nu au voie:
să transporte persoane în stare de ebrietate pe autovehicule din categoriile AM (mopede), A1, A2 şi A (motociclete) sau în cabina/caroseria autovehiculului destinat transportului de mărfuri;
să traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe vehicule din categoriile AM, A1, A2 şi A.
Noile prevederi vor intra în vigoare la 15 zile de la publicarea HG nr. 480/2013, adică pe 8 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here