Da şi nu. Inteligenţa emoţională cuprinde patru părţi: conştiinţa de sine, managementul emoţiilor, empatia şi abilităţile sociale.
Există multe teste de inteligenţă emoţională şi majoritatea dintre ele demonstrează că femeile au un avantaj faţă de barbaţi când vine vorba despre abilităţile de bază pentru o viaţă fericită şi de succes. Acest avantaj are o valoare mai mare decât oricând în mediul organizatoric deoarece din ce în ce mai multe companii încep să înţeleagă avantajele unei inteligenţe emoţionale dezvoltate atunci când vine vorba de vânzări, echipe şi leadership.
Pe de altă parte, nu este atât de simplu. De exemplu, unele teste sugerează că femeile sunt, în medie, mai bune decât bărbaţii la unele forme de empatie şi bărbaţii se descurcă mai bine când vine vorba de gestionarea emoţiilor distructive. Ori de câte ori vorbim despre aceste diferenţe de comportament în funcţie de gen, ne referim  la două “Bell Curves” diferite, una specifică bărbaţilor şi cealaltă specifică femeilor care se suprapun în mare măsură. Aceasta înseamnă că orice bărbat poate fi la fel de empatic sau chiar mai empatic decât orice femeie, iar o femeie poate fi la fel de bună sau chiar mai bună decât orice bărbat când vine vorba de gestionarea neplăcerilor.
Haideţi să analizăm empatia. Există trei feluri de empatie: cognitivă – atunci când eşti apt să ştii cum văd celelalte persoane lucrurile; emoţională – să simţi ceea ce cealaltă persoană simte; preocuparea empatică sau simpatia – când eşti pregătit să ajuţi pe cineva la nevoie.
Femeile tind să fie mai empatice decât bărbaţii, în general. Acest tip de empatizare favorizează raporturile şi chimia interumane. Oamenii care excelează în empatia emoţională devin buni consultanţi, profesori şi lideri de grup datorită acestei abilităţi de a simţi în momentul oportun cum reacţionează ceilalţi.
Neurologii ne spun că una dintre cheile  empatiei constă în prezenţa unei regiuni a creierului numită Insula, care percepe semnale din întregul nostru corp. Când empatizăm cu cineva, creierul nostru mimează ceea ce cealaltă persoană simte şi Insula citeşte acel pattern şi ne spune care este acel sentiment.
Aici diferă femeile de bărbaţi. Dacă cealaltă persoană este supărată sau emoţiile sunt supărătoare, creierul feminin tinde să rămână cu acest sentiment. Însă creierul masculin face altceva: el simte acele emoţii pentru un moment, apoi le direcţionează către alte arii ale creierului care încearcă să rezolve problema ce determină perturbarea.
Astfel, plângerea femeilor că bărbaţii sunt insensibili şi a bărbaţilor că femeile sunt prea emoţionale constă într-o diferenţă la nivel cerebral.
Niciunul nu este mai bun decât celălalt – ambii au avantajele lor. Redirecţionarea emoţiilor bărbaţilor funcţionează bine atunci când există o nevoie de a te izola de primejdie astfel încât să poţi rămâne calm în timp ce alţii din jur sunt dezechilibraţi – şi se concentrează să găsească o soluţie pentru problema urgentă. Tendinţa femeilor de a se menţine în acea stare hrăneşte şi oferă suport celorlalţi în circumstanţele emoţionale în care se află. Este un răspuns de  „îngrijire şi ocrotire” în situaţie de stres.
Mai există şi altă abordare a diferenţelor de EQ de la bărbat la femeie. Simon Baron-Cohen de la  Cambridge University spune că există o extremă a „creierului feminin” care are un nivel ridicat al empatiei emoţionale – dar nu atât de bun la analiza sistemelor. Prin contrast, extrema „creierului masculin” excelează în gândirea sistematică şi este sărac în empatia emoţională (aceasta nu înseamnă că toţi bărbaţii au „creier masculin” şi nici că toate femeile au „creier feminin”, bineînţeles; multe femei au abilităţi de gândire sistematică şi mulţi bărbaţi de empatie emoţională.
Psihologul Ruth Malloy de la HayGroup Boston studiază excelenţa liderilor. Diferenţele de gen în ceea ce priveşte inteligenţa emoţională dispar: bărbaţii sunt la fel de buni ca femeile, femeile sunt la fel de bune ca bărbaţii.
Aceste lucruri au fost descoperite de către oamenii de ştiinţă care studiază primatele. Când un cimpanzeu vede un alt cimpanzeu care este supărat, să spunem din cauza unei lovituri, el mimează disconfortul, ceea ce reprezintă un mod de a-şi exprima empatia. Unii cimpanzei vor oferi consolare cimpanzeilor supăraţi, mângâindu-i pentru a se calma. Femelele cimpanzeu fac acest lucru mai des decât bărbaţii cimpanzeu – cu o singură excepţie: masculii alfa, liderii de grup oferă consolare mai des decât o fac femelele cimpanzeu. În structura naturală, liderii, se pare, necesită o doză mai mare de empatie.

Autor: Daniel Goleman – invitat Extreme Training

Daniel Goleman vine în România pe 25 septembrie 2013
. Detalii complete despre evenimentul de business al anului, „Leadership – Puterea Inteligenţei Emoţionale”, găsiţi pe www.daniel-goleman.ro. Folosind codul promo „goleman101” la înregistrare, veţi beneficia de 150 de euro discount.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here