Un grup de senatori şi un deputat au iniţiat o propunere legislativă de modificare a Legii nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol, astfel încât atestatele de producător să aibă o valabilitate mai mare, de 5 ani.
Parlamentarii susţin că reglementările noi au fost binevenite pe piaţa agroalimentară a micilor producători agricoli, au adus stabilitate în legalizarea actelor de comerţ din acest domeniu, dar au apărut unele mici probleme legate de valabilitatea atestatelor de producător şi a carnetelor de comercializare, documente care sunt emise de autorităţile locale.
Ca să scape de birocraţia emiterii acestor acte şi să se reducă, astfel, efortul financiar al fermierilor, trebuie simplificată procedura de validare şi prelungită valabilitatea la 5 ani, mai susţin iniţiatorii proiectului.
Art. 3, alin. 2 se modifică şi va avea următorul cuprins:
“(2) Valabilitatea atestatului de producător este de cinci ani de la data emiterii. Atestatul de producător are o filă distinctă pentru fiecare an, se completează anual cu datele din registrul agricol şi se vizează prin aplicarea ştampilei şi a semnăturii primarului comunei, oraşului, municipiului, sectorului municipiului Bucureşti, după caz. “
O altă modificare priveşte carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, valabil tot 5 ani, eliberat la cererea solicitantului de către primarul pe a cărui rază sau competenţă se află terenul, ferma sau gospodăria în care se obţin produsele estimate a fi destinate comercializării. Primarul va verifica atestatul de producător, va verifica existenţa terenului şi a produselor şi apoi va emite canetul de comercializare în cel mult 5 zile de la data solicitării.
Proiectul legislativ a fost înregistrat la Senat, pentru dezbatere publică.
Ai nevoie de Legea nr. 145/2014 pentru stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!