Actul normativ analizat astăzi, OUG nr. 32/2018 pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal şi reglementarea unor măsuri financiar-fiscale, în vigoare de la sfârşitul lunii iunie, are două secțiuni distincte – modificări importante aduse Codului fiscal şi modificări punctuale aduse Legii disciplinei financiare privind încasările în numerar.
Modificările Codului fiscal privesc:
- scutirea la impozitul pe venitul din salarii pentru unele categorii de persoanele fizice;
- scutirea la impozitul pe transferul dreptului de proprietate pentru darea în plată;
- reducerea cotei de TVA pentru unele bunuri și servicii utilizate în agricultură.
Modificarea Legii nr. 70/2015 privind disciplina financiară, aduce posibilitatea unor operatori economici să încaseze în numerar de la persoane fizice sume mai mari de bani cu ocazia unor evenimente ale persoanei fizice – nunți sau botezuri.
Să dezvoltăm analiza actului normativ cu cele mai importante aspecte.
1. Începând cu veniturile lunii August 2016, persoanele fizice ce realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor din activități de cercetare devoltare sunt scutite de plata impozitului pe venitul din salarii.
2. Persoanele fizice ce aplică procedura dării în plată prevăzută de Legea nr. 77/2016 beneficiază de scutire la impozitul pentru transferul dreptului de proprietate. Scutirea se acordă o singură dată, în viață, cu ocazia primei proceduri de dare în plată aplicată de persoana fizică. Această scutire de impozit se aplică chiar de la data publicării ordonanței.
3. Pentru aplicarea scutirii de impozit pentru darea în plată se înființează un registru notarial unde se consemnează situațiile de dare în plată. Aplicarea procedurii de scutire de impozit se poate realiza după obținerea unui certificat din acest registru. Solicitarea certificatului se adresează notarului ce perfectează documentele de aplicare a Legii dării în plată.
4. Începănd cu 1 august 2016 se aplică o cotă redusă de TVA de 9% pentru livrarea de pesticide, semințe și alte materiale agricole destinate însămânțarii. Aceeași cotă redusă se va aplica și pentru serviciile prestate în agricultură (arat, semănat, discuit etc). Enumerarea punctuală a bunurilor și serviciilor din domeniul agricol la care se va aplica cota de 9% se va aproba prin ordin comun al Ministrului Finanțelor și Ministrului Agriculturii.
5. Veniturile realizate de persoanele fizice din activități de cercetare statistică, când nu sunt încadrate prin contracte de muncă, se impozitează pe seama veniturilor din alte surse!
6. Organizatorii de nunți și botezuri pot solicita autorităților fiscale majorarea plafonului de încasări cu numerar în astfel de situații. După primirea acordului de la autorități sumele încasate cu numerar de la persoanele fizice pot fi mai mari decât actualul plafon de 10 mii lei. Această procedură se poate aplica începând cu data de 01 august 2016. Cererea trebuie să fie justificată.
7. Pentru operatorii economici la care autoritatea fiscală permite majorarea plafonului cu numerar, decizia este valabilă un an de la aprobare și poate fi solicitată prelungirea anuală ulterioară.
Ai nevoie de Codul fiscal? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!