Specialiştii în securitate Bitdefender atrag atenţia asupra pericolului utilizării reţelelor publice de Wi-Fi pe perioada verii, turiştii care se conectează la acestea riscând ca datele lor personale de pe dispozitivile mobile (laptop, telefon, tabletă) să fie mai uşor atacate de hackeri.

Astfel, chiar dacă frecventa conectare la reţelele Wi-Fi publice poate duce la evitarea costurilor suplimentare în factura la mobil, rezultate din folosirea internetului în roaming, riscurile sunt mult mai mari în cazul conectării la o reţea de internet controlată de un răufăcător.

Dintre locurile în care ar trebui evitată folosirea reţelelor de Wi-Fi fac parte şi:

  • Aeroporturile – cei mai mulţi cad în capcana reţelelor denumite „Free Airport Wi-Fi” sau similar şi conectează telefoane, tablete sau chiar laptopuri la reţele nesecurizate. Odată conectate, atacatorii pot colecta cu uşurinţă toate parolele.
  • Hotelurile –  frecvent, la hotelurile care oferă internet gratuit, turiştii omit să mai ceară detalii legate de serviciile de internet (username şi parolă) şi caută reţele pe cont propriu, direct de pe telefon, în speranţa că nu sunt parolate. De exemplu, dacă vă cazaţi la hotel Central, numele reţelei hotelului poate fi „Hotel Central Wi-Fi”, în timp ce un atacator v-ar putea păcăli cu o reţea denumită „FREE Hotel Central Wi-Fi”.
  • Cafenelele – acestea reprezintă pentru mulţi turişti locul ideal unde să verifice peste zi conturile de pe reţele sociale. Cum multe localuri permit acces gratuit la internet, utilizatorii sunt obişnuiţi să le acceseze. Atacatorii pot crea reţele clonă şi intercepta traficul clienţilor cafenelei, ducând la instalarea de ameninţări informatice sau chiar la aflarea datelor bancare ale celor care verifică situaţia contului.

Sursa: Mediafax

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here