Cumpărăturile de Paşti. Ce să eviţi şi cum să-ţi dai seama dacă eşti păcălit - recomandările ANSVSA-ului

Redacţia
05 aprilie 2018 3 min read
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis câteva recomandări utile de care să ţinem cont atunci când vom face cumpărăturile de Paşti

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a emis câteva recomandări utile de care să ţinem cont atunci când vom face cumpărăturile de Paşti.

"ANSVSA recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din spaţii sau unităţi înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în care sunt respectate condiţiile generale de igienă. Atât carnea, cât şi celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din aceste spaţii şi unităţi au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un risc pentru sănătatea publică" - aşa sună principala recomandare a instituţiei.

La aceasta se adaugă şi faptul că persoanele care manipulează şi comercializează toate aceste produse trebuie să fie sănătoase şi să poarte haine curate.

Recomandările mai detaliate fac referire la carnea de miel/ied, ouă, lapte/produsele din lapte şi produsele de panificaţie.

Carnea de miel/ied

Carnea şi organele de miel/ied trebuie neapărat să fie însoţite de un certificat de sănătate publică veterinară care să ateste faptul că acestea sunt admise pentru consumul public.

Carnea care provine din unităţi autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare are o marcă de sănătate ovală cu următoarele inscripţii: denumirea ţării de provenienţă (scrisă cu majuscule sau codul ISO); numărul de autorizare acordat de autoritatea veterinară a ţării de provenienţă; abrevierea Comunităţii Europene.

Carnea obţinută prin sacrificarea (la cererea consumatorului) în locurile special amenajate are o ştampilă rotundă cu următoarele inscripţii: "ROMÂNIA"; indicativul judeţului; numărul de autorizare al unităţii; numărul de identificare al medicului veterinar care supraveghează unitatea; "CONTROLAT SANITAR-VETERINAR".

Alte precizări:

  • particularităţi specifice speciei: ovinele au incisivi numai pe maxilarul inferior, iar membrele au copite biongulate;
  • preferabil este ca mielul / iedul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă şi copitele - de membre, deoarece această carne poate fi uşor înlocuită cu una de câine.

Ouăle

Ouăle trebuie cumpărate din locuri supravegheate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Acest lucru este obligatoriu deoarece astfel aveţi garanţia că ouăle provin de la păsări sănătoase (din ferme autorizate şi controlate), au fost transportate şi sunt depozitate în condiţii adecvate de igienă şi temperatură.

Laptele şi produsele din lapte

Toţi producătorii agricoli care vând astfel de produse trebuie să aibă documente de înregistrare sanitar-veterinară eliberate de către DSVSA judeţene.

Lapte crud - producătorii trebuie să deţină fişe de sănătate completate de medicii veterinari din localităţile de origine.

Brânzeturi - trebuie expuse la vânzare în recipiente care sunt făcute din materiale necorodabile şi uşor de igienizat; de asemenea, sunt permise transportarea şi păstrarea acestora în recipiente din lemn (în vederea vânzării directe); acestea trebuie vândute numai în ambalaje de unică folosinţă şi trebuie etichetate corespunzător.

Produsele de panificaţie

Acestea trebuie şi ele achiziţionate din locuri amenajate corespunzător, autorizate şi controlate constant de personal de specialitate.

Sursa: ANSVSA

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo