Ordinul ANAF nr. 410/2015 pentru aprobarea modelului şi conţinutului formularului (089)  a fost publicat ieri în Monitorul Oficial și se adresează persoanelor ce au calitatea de cumpărător-revânzător de energie electrică, ce livrează energie electrică, aplicând măsura de taxare inversă prevăzută de art. 160 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal.

În acest sens, amintim faptul că livrările de energie către un comerciant ce are ca obiect revânzarea energiei electrice când acesta are un consum propriu al energiei de maxim 1% se efectuează cu taxare inversă.

Desigur, se necesită ca această persoană să îndeplinească și alte obligații legale cum ar fi deținerea autorizației de distribuție a energiei electrice, respectiv notificarea autorităților fiscale.

În  acest  sens,  până  pe  data  de  10  decembrie a fiecărui an,  persoanele ce îndeplinesc condiția de comerciant cu energie electrică conform art. 125^1 din Codul fiscal vor depune declarația  pe  propria  răspundere  privind  consumul neglijabil  de  maxim 1% din  energia electrică achiziționată, formular 089.

f089
Sursa foto: Lege5.ro

Dacă licența de distribuire a energiei electrice este obținută în perioada 1 – 31 decembrie, depunerea declarației se va face până pe data de 20 ianuarie a anului următor.

Actul normativ analizat astăzi reglementează noul formular al declarației și  procedura efectivă de comunicare la organul fiscal.

Formularul se depune în formă scrisă, semnat și ștampilat, direct la registratura unității fiscale sau se transmite prin poștă cu confirmare de primire. Depunerea cu întârziere, după termenul legal, este considerată contravenție, conform art.219 din Codul fiscal.

Această declarație pe propria răspundere este valabilă în întreg anul următor și autoritatea fiscală va prezenta pe siteul ANAF lista persoanelor impozabile ce beneficiază de facturare a energiei electrice în regim de taxare inversă. Desigur, livrarea în regim de simplificare a TVA este  aplicabilă  doar  către  astfel  de  operatori  economici.  

În cazul în care cumpărătorul energiei este un consumator final, cum ar fi o fabrică de producție de bunuri, facturarea către aceasta se va face în regim normal de TVA.

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here