Ministerul Finanţelor propune anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate (CASS), datorată în perioada 2012 – 2015 de către anumite categorii de persoane, precum copii până la vârsta de 18 ani, persoanele cu handicap, bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate, femeile însărcinate şi lăuzele.

Astfel, potrivit unui proiect de lege publicat pe site-ul instituţiei, se dispune anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată începând cu anul 2012 până la data intrării în vigoare a ordonanţei Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului fiscal, din ianuarie 2015, de către următoarele categorii de persoane fizice:

a) copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii de la 18 ani până la vârsta de  26 de ani, dacă au fost elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuţia;

b) tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care au provenit  din sistemul de protecţie a copilului. Dacă au realizat venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole, silvicultură, piscicultură şi pentru cele acordate în baza Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, pentru aceste venituri, nu se anulează contribuţia;

c) soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se  aflau în întreţinerea unei persoane asigurate, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară;

d) persoanele persecutate politic de către fostul regim comunist;

e) persoanele cu handicap, pentru veniturile acordate în baza Legii nr. 448/2006 şi pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară stabilit, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;

f) bolnavii cu afecţiuni incluse în programele naţionale de sănătate stabilite de Ministerul Sănătăţii, până la vindecarea respectivei afecţiuni, pentru venitul bază de calcul reprezentat de salariul minim brut pe ţară, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia;

g) femeile însărcinate şi lăuzele, dacă nu au realizat venituri asupra cărora s-a datorat contribuţia sau au avut venituri sub salariul de bază minim brut pe ţară.

Reamintim faptul că, săptămâna trecută, Guvernul a aprobat un act normativ care modifică şi completează Codul fiscal, în sensul exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) a unor categorii de persoane, precum și al clarificării unor categorii de venituri pentru care nu va fi datorată contribuția de asigurări sociale de sănătate (vezi AICI). Proiectul de ordonanţă nu a fost însă publicat în Monitorul Oficial, până la această oră.

Atenţie! Prevederile din proiectul de lege emis de Ministerul Finanţelor Publice nu se aplică până la publicarea actului normativ în Monitorul Oficial. 

(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Doresc sa stiu daca sunt clar definite “veniturile proprii” si daca nu cumva Ordonanta 4/2015 lasa la latitudinea Casei de Asigurari de sanatare si ANAF stabilirea criterilor de impunere a veniturilor, respectiv a contributie la Fondul de sanatate ?
    Daca un venit de 12 lei/an- dividende sau 200 lei venituri in natura(grau) din asociatii agricole incadreate la “venituri din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit, numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a)-d), alin. (21) şi (22) şi art. 213 alin. (2) lit. ” in cazul părinţiilor care nu au avut (alte) venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate pot fi considerate venituri proprii pentru care se impune plata CASS-ului(468lei) aferent salarului minin de 700lei.
    Este corecta referirea la DECIZIILE nr. 223 si 224 din 13 martie 2012 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 259 alin. (2) din Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii întrucât se creează situaţii discriminatorii si nu se asigură o aşezare justă a sarcinilor fiscale.
    Va multumesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here