Mâine, 14 februarie 2015, intră în vigoare o serie de modificări asupra Regulamentului pentru aplicarea Codului rutier, referitoare la transportarea copiilor în autovehicule. Aceste noi reglementări au fost aprobate de Guvern după ce, în septembrie 2014, a fost introdusă obligaţia ca, pe durata deplasării cu autovehiculul, şoferii să se asigure că minorii poartă centură de siguranţă sau sunt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii.

Mai mult, acestora le-a fost interzis să transporte copii mai mici de 3 ani în maşini neechipate corespunzător. Nerespectarea aceste dispoziţii, reglementate prin Ordonanţa Guvernului nr. 21/2014, se penalizează cu trei puncte.

În acest context, în Monitorul Oficial a fost publicată Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Actul normativ completează Regulamentul în baza noutăţilor introduse în Codul Rutier în toamna anului trecut.

Transportul copiilor

Astfel, începând cu data de 14 februarie 2015, copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Notă: În caseta foto puteţi vedea o parte dintre modificările aduse de Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 (stânga – forma veche, dreapta – forma nouă). Atenţie: Urmărirea modificărilor la nivel de paragraf este disponibilă doar abonaţilor Lege5.

cr1

Sursa foto: Lege5.ro

Aceast măsură nu se aplică în cazul autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau taxiurilor, cu menţiunea că nu va fi ocupat scaunul din faţă. În plus, este obligatorie supravegherea copilului de până la 3 ani de către o altă persoană.

În ceea ce îi priveşte pe copiii cu o înălţime de peste 135 cm, aceştia pot fi transportaţi şi cu utilizarea centurii de siguranţă, reglată astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau a feţei.

Dispozitivele de fixare în scaun

Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri:

 • un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori
 • un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi:
  • scaun de siguranţă pentru copii,
  • pernă de înălţare (care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi),
  • portbebe-coşuleţ pentru sugari,
  • scaun pentru sugari,
  •  chingă de ghidare,
  • centură şi sisteme de centuri pentru copii.

Atenţie! Dispozitivul de fixare în scaun trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor.

Trebuie reţinut şi faptul că dispozitivul se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare. Pe locul din faţă pot fi instalate astfel de dispozitive de siguranţă doar în cazul în care nu există sau este dezactivat airbag-ul.

Afecţiuni care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă

Nu este obligatoria utilizarea unui dispozitiv de fixare în scaun sau  a centurii de siguranţă în cazul copiilor care suferă de o afecţiune ce contraindică purtarea acestora. În aceste situaţii:

 • este necesară emiterea un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea sistemelor de siguranţă;
 • şoferul trebuie să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia este menţionată durata de valabilitate a acestuia;
 • transportul se realizează pe locurile din spate ale maşinii, iar în cazul copiilor de până la 3 ani este necesară supravegherea de către o altă persoană.

Ai nevoie de Regulamentul de aplicare a Codului rutier? Poţi cumpăra actul la zi, în format .pdf, de AICI!  

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here