Regimul legal aplicabil asocierilor în participație – referite ca asociaţiuni sau asocieri în participațiune, în vechea terminologie a Codului Comercial 1887, precum și în anumite acte normative încă în vigoare – a făcut, de-a lungul timpului, obiectul unor ample controverse doctrinare și practice.

Deși beneficiază de o consacrare legală succintă în noul Cod Civil (art. 1949-1954), fiind reglementată ca o variaţiune a contractului de societate, asocierea în participație are o aplicabilitate practică extinsă.

Astfel, este deseori considerată drept modalitatea optimă de implementare a unor parteneriate de afaceri sau a unor colaborări intra-grup pentru realizarea în comun a unor lucrări, fără a fi necesară parcurgerea unor ample formalități de înregistrare sau autorizare.

Din experiența noastră, încheierea unor contracte de asociere în participație în vederea implementării proiectelor de achiziție publică este o soluție frecventă atunci când se participă alături de alți operatori economici prin depunerea unei oferte comune.

Legislația achizițiilor publice nu oferă, însă, detalii cu privire la forma juridică pe care o astfel de asociere trebuie să o aibă. Acest fapt permite operatorilor economici să se organizeze fie sub forma unei asocieri în participație, fie sub forma altor tipuri de asociere, care nu beneficiază de o reglementare legală specifică (denumite, în practica operatorilor economici, „joint venture”, „consorţiu” etc.).

Deși constituirea unei asocieri în participație este o operațiune simplă (fiind suficientă încheierea unui contract de asociere în formă scrisă), implementarea unei astfel de asocieri se dovedește a fi deseori problematică, în special datorită necorelării prevederilor noului Cod Civil în materie, precum și a inadvertențelor dintre acesta și prevederile fiscale incidente.

Mai multe detalii pe acest subiect puteţi afla de AICI.

anca_puscasu

Autor:

Anca Puşcaşu,

Managing Associate

Țuca Zbârcea & Asociații

comentarii

Articolul precedentVă sunt de ajutor procedurile simplificate de vămuire?
Articolul următorWTIB vă aşteaptă în luna martie la un Curs de Controlling
Ţuca Zbârcea & Asociaţii este o firmă de avocatură de tip „full service”, având un portofoliu format din numeroase companii naţionale şi multi-naţionale, importante instituţii financiare, precum şi autorităţi publice şi instituţii guvernamentale. Ţuca Zbârcea & Asociaţii oferă servicii pluridisciplinare prin intermediul echipei de avocaţi, propriilor divizii de specialitate sau reţelei de colaborări teritoriale şi internaţionale. Cu o echipă formată din peste 100 de avocaţi în cadrul biroului din Bucureşti. Ţuca Zbârcea & Asociaţii operează un sediu secundar în Cluj-Napoca, cât şi un birou de reprezentanţă în Madrid, Spania. Date de contact: Tel.: + 40 21 204 88 90, fax: + 40 21 204 88 99, e-mail: office@tuca.ro, web: www.tuca.ro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here