Două proiecte legislative aflate în dezbatere la Senat vor să modifice legile care se referă la asociațiile de proprietari din blocuri, astfel încât acestea să poată angaja zilieri sau încheia contracte civile, în loc de contracte de muncă obligatorii, așa cum este acum. Prima inițiativă modifică Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, iar a doua completează Legea nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri.

Inițiatorii susțin în expunerile de motive că birocrația cu obligativitatea încheierii de contracte de muncă în cadrul asociațiilor de proprietari, așa cum este prevăzut acum în actele normative, generează costuri în plus pentru cetățeni, iar birocrația se amplifică pentru administratorii imobilelor.

Astfel, administratorul care repartizează facturile către furnizori, încasează banii de la oameni și face și plățile către utilități, angajează persoane pentru întreținere, reparații, curățenie, trebuie să încheie doar contracte de muncă, deși convențiile civile, de exemplu, pentru servicii temporare, au incluse impozite și CAS la fel ca și contractele de muncă:

Având în vedere caracterul de utilitate publică a activităților asociației de proprietari este necesară includerea acestora în procedura simplificată de înregistrare și fiscalizare a prestațiilor de muncă contractate de acestea. Actualul cadru legislativ generează costuri suplimentare asociațiilor de proprietari, costuri ce se traduc în fonduri mai mici alocate pentru întreținere și reabilitarea spațiilor comune.”

Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari se modifică la art. 35, după cum urmează:

„(1) Pentru efectuarea activităților care sunt în sarcina asociației de proprietari, aceasta încheie convenții civile cu persoane fizice, contract de administrare cu persoane juridice specializate și cu persoane fizice autorizate sau contract de colaborare cu organizația neguvernamentală a cărei membră este.

(2) Persoanele fizice care desfășoară activități de administrare la asociația de proprietari, în baza unei convenții civile, trebuie să fi absolvit un curs de calificare/specializare/perfecționare pentru funcția de administrator imobile.”

În al doilea proiect, care modifică legea privind angajarea zilierilor, nu sunt incluse doar asociațiile de proprietari, ci și sindicatele, organizațiile religioase și alte organizații:

„Art. 13, alineatul (1), după litera ș), se introduce o nouă literă, t):

t) activități asociative diverse – activități ale organizațiilor economice și patronale, activități ale organizațiilor profesionale, activități ale sindicatelor salariaților, activități ale organizațiilor religioase, politice, ale altor organizații – diviziune 94 (asociațiile de proprietari).”

Cele două inițiative legislative sunt în dezbatere la prima cameră sesizată, Senatul, urmând să fie discutate de parlamentari abia în toamnă, la reluarea sesiunilor.

Ai nevoie de Legea nr. 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LEAVE A REPLY

Adaugă comentariu!
Adaugă nume aici