În acest articol vă oferim câteva explicații succinte cu privire la procedura de recuperare a cotelor de întreținere de la restanțierii asociațiilor de proprietari.
În conformitate cu Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de propietari.
Însă ce se întâmplă în cazul în care aceste plăți întârzie să fie efectuate, iar lista datornicilor este în continuă creștere?
Pentru a stopa acest fenomen în care sumele restante ajung să atingă valori enorme, Asociatiile de Proprietari au obligația de a acționa în justiție proprietarii care se fac vinovați pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari pentru mai mult de 90 de zile de la data afișării listei de întreținere.

Cum obținem rezultatele favorabile?

Procedura presupune îndeplinirea următorilor pași:
1. Rezolvarea pe cale amiabilă. În această etapă se fac toate demersurile necesare pentru recuperarea restanţelor exclusiv pe cale amiabilă, contactare directă, negociere.
2. Rezolvarea în instanţă. În această etapă se demarează procedurile uzuale privind chemarea în instanţă a debitorului-pârât.
3. Executarea silită. Dacă după obţinerea unei hotărâri judecătoreşti datornicii refuză în continuare să achite sumele restante, se apelează la un executor judecătoresc. Această etapă corespunde recuperării debitului care se poate face prin executare silită mobiliară sau imobiliară.

Care sunt actele necesare pentru a demara procedura de recuperare a cotelor de întreţinere?

listele de întreţinere ale perioadei aferente lunilor restante;
centralizator;
proces-verbal de numire a preşedintelui (legalizat);
proces-verbal de stabilire a procentului penalizărilor (legalizat), în cazul în care în care se percep penalizări;
proces-verbal cu privire la fondul de rulment (legalizat), în cazul în care a fost perceput.
De la începutul anului până în momentul de față, pe rolul instanţelor de judecată din Bucureşti s-a înregistrat un număr de aproximativ 270 de astfel de cereri.
Autor: Av. Bogdan Dobrescu

comentarii

1 COMENTARIU

  1. […] În acest articol vă oferim câteva explicații succinte cu privire la procedura de recuperare a cotelor de întreținere de la restanțierii asociațiilor de proprietari. În conformitate cu Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, toți proprietarii au obligația să plătească lunar, conform listei de plată a cheltuielilor asociației de proprietari, cota de contribuție ce le revine la cheltuielile asociației, inclusiv cele aferente fondurilor din asociația de propietari. Însă ce se întâmplă în cazul în care aceste plăți întârzie să fie efectuate, iar lista datornicilor este în continuă creștere? Pentru a stopa acest fenomen în care sumele restante ajung să atingă valori enorme, Asociatiile de Proprietari au obligația de a acționa în justiție proprietarii care se fac vinovați pentru neplata cotelor de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari pentru mai mult de 90 de zile de la data afișării listei de întreținere. Cum obținem rezultatele favorabile? Procedura presupune îndeplinirea următorilor pași: 1. Rezolvarea pe cale amiabilă. În această etapă se fac toate demersurile necesare pentru recuperarea restanţelor exclusiv pe cale amiabilă, contactare directă, negociere. 2. Rezolvarea în instanţă. În această etapă se demarează procedurile uzuale privind chemarea în instanţă a debitorului-pârât. 3. Executarea silită. Dacă după obţinerea unei hotărâri judecătoreşti datornicii refuză în continuare să achite sumele restante, se apelează la un executor judecătoresc. Această etapă corespunde recuperării debitului care se poate face prin executare silită mobiliară sau imobiliară. Care sunt actele necesare pentru a demara procedura de recuperare a cotelor de întreţinere? Vizualizeaza articolul integral aici: www.legestart.ro […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here