Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap reglementează, la art. 35-44, prevederile referitoare la asistentul personal, respectiv condiţiile de încadrare, drepturile şi obligaţiile acestuia şi modalitatea de încheiere a contractului individual de muncă.

Asistentul personal – condiţii de încadrare

Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale. De acest drept beneficiază şi copilul cu handicap.

Legea nr. 448/2006 stabileşte că poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:

 • are vârsta minimă de 18 ani împliniți;
 • nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;
 • are capacitate deplină de exercițiu;
 • are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
 • a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz; în situații excepționale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana care urmează să îndeplinească funcția de asistent personal, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități poate aproba derogarea de la îndeplinirea condițiilor de studii și în cazul altor persoane.

NU pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Drepturile asistentului personal

Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:

 • salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
 • program de lucru care să nu depășească în medie 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;
 • concediu anual de odihnă, potrivit dispozițiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituții publice;
 • transport urban gratuit (vezi art. 23 din lege);
 • transport interurban gratuit, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic (vezi art. 24 din lege).

Pe perioada absenței temporare a asistentului personal, angajatorul are obligația de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal. În situația în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizați specifică sau găzduirea într-un centru de tip respiro.

Obligaţiile asistentului personal

Asistentul personal are următoarele obligații principale:

 • să participe, o dată la 2 ani, la instruirea organizată de angajator;
 • să semneze un angajament, ca act adițional la contractul individual de muncă, prin care își asumă răspunderea de a realiza integral planul de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav;
 • să presteze pentru persoana cu handicap grav toate activitățile și serviciile prevăzute în contractul individual de muncă, în fișa postului și în planul de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv în planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav;
 • să trateze cu respect, bună-credință și înțelegere persoana cu handicap grav și să nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acesteia;
 • să comunice direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare survenită în starea fizică, psihică sau socială a persoanei cu handicap grav și alte situații de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Contractul individual de muncă al asistentului personal

Contractul individual de muncă al asistentului personal se încheie cu primăria localității de domiciliu sau reședință a persoanei cu handicap grav, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii.

Contractul se întocmește în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă, iar cel de-al treilea exemplar se transmite direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în termen de 5 zile de la încheierea acestuia.

Contractul individual de muncă al asistentului personal încetează de drept în cazul decesului persoanei cu handicap grav.

ATENŢIE! Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către asistentul personal a obligațiilor prevăzute de dispozițiile legale în sarcina lui, precum și a celor prevăzute în contractul individual de muncă atrage răspunderea disciplinară, civilă sau, după caz, penală a acestuia, în condițiile legii.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

51 COMENTARII

 1. Buna ziua mă numesc lefter Elvis și șanț o persoana cu handicap de gradul 3 și locuiesc în centrul cito Odobești e un centru cu dizabilități bine eu sant din cauza că nu am casa dar in rest totul mă pot discurca
  Noi daca ne angajam statul ne ia 80 la sută din care 720 de lei că primul an se plătește dece ne ia noua bănii

 2. Buna ziua vreau sa fac o seziare pt o persoana care se zice ca e handicapat dar nu este taso la Copilul asta a mituit doctori sa i dea gradul 1 Copilul are 16 ani se duce la scoala are note bune

  • Buna ziua
   Matusa mea are grad de handicap grav cu asistent personal de mulți ani!
   Acel certificat este permanent deci nu mai trebuie sa meargă la comisie.
   Are 96 de ani și permanent trebuie sa stau cu ea ca nu se mai descurca și nu locuim in aceeași localitate,eu stau in Turda și ea la Cluj nu ma pot angaja ca asistent permanent?ca nu locuiesc in Cluj?
   Va mulțumesc!

 3. Am certificat de handicap accentuat.Conform Legii nr.448/2006 modificata prin Ordonanta de Urgenta 69/2018 pot beneficia de un asistent personal de ingrijire profesionist respectiv de alocatia lunara de ingrijire de 600 lei.Mentionezca primesc pensia de handicap accentuat

  • Am o cunostiinta de 35 ani care este la pat de ceva ani , este paralizat. Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de a fi ingrijit , inclusiv terapie ACASA. Exista vre-o fundatie , maicuta etc care sa-l poata ingriji acasa ??

 4. In luna mai 2018 am fost diagnosticat cu handicap grav iar despre ajutorul de 500 lei am aflat in luna august cand am si depus actele pentr-u a primi ajutorul Ajutor
  ul o sa-l primesc din mai ori august.Specific ca este vorba de ajutorul acordat de primaria mun.Bucuresti

 5. buna ziua ma intereseaza daca pentru postul de asistent persoanalal persoanei cu handicap trebuie sa ai studii speciale:sau merge studii liceale ,diploma de infirmiera etc.si ce atributii mai exact trebuie sa faca .multumesc

 6. Am grija de o persona cu deficienta mentala grava in virsta de 52 ani de 2 ani Am facut la primarie 2 cereri de angajare dar refuza sa ma angajeze sub motiv ca nu pot Eu sint var drep cu el Va multumesc

 7. Mama are certificat de handicap grav cu drept de asistent personal,primăria nu vrea să mă angajeze pe motiv că nu au fonduri…in situatia asta ce pot face?la cine ar trebui să mă adresez?

 8. Buna ziua,
  Calitatea de ASISTENT PERSONAL o poate avea si o PENSIONARA care a iesit la pensie la limita de varsta ?
  Are ACELEASI DREPTURI ca ORICE salariat (asistent personal)??
  Salariile asistentilor personali se dau in functie de VECHIMEA TOTALA din campul muncii SAU se are in vedere NUMAI PERIOADA cat a lucrat ca ASISTENT PERSONAL??

  Multumesc!

 9. Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti. Sunt asistent personal. Primaria n-ea anuntat ca….vrea sa ne desfaca contractul de munca pe perioada de un an( la toti asistenti personali) si dupa ne reangajeaza iar. Cica trebuie sa semnam ca suntem de acord sa primimi acum o suma de bani cu conditia sa fim deacor sa ne lichidam de pe cartea de munca. Bineinteles ca nu suntem de acord.
  Vreau sa stiu daca se poate sa faca asa ceva si daca nu, unde as putea sa fac o sesizare?
  Va multumesc!

 10. Sunt angajata ca asistent personal la fiul meu pers cu handicap gradul 1 grav.Sunt angajata cu contract de munca legea 448/2006 vă rog doresc sa stiu daca am dreptul la Waucere de vacanta in valoare de 1450,deoarece de la Primărie mi sa zis ca nu am drepturi.Dar sa dat legea incepand cu 01.01.2019 asistenti personali persoanelor cu handicap beneficiaza de Waucere de vacanta prin OUG 114/2018 care completează Legea 153/2017 art 26 aliniați 4,5.Vă mulțumesc astept un raspuns.

 11. Buna seara
  Sunt angajata ca asistent personal al tatalui meu cu handicap grav vizual de aproximativ un an si 4luni. Începând cu luna august mama mea v-a beneficia si ea de handicap grav -psihic-cu asistent personal .in familie voi avea 2 (doua) persoane cu handicap grav (cu asistent personal). Pot fi angajat ca asistent personal si pentru a doua persoana (cu handicap mintal)?
  Daca da, cum se procedeaza? Sau cum se calculeaza salariul?
  Multumesc!

 12. Buna ziua,va rog frumos as dori o intrebare de ce nu -mi face contract de munca pe o perioada nedeterminata deoarece fica mea are certificat de handicap gr 1 cu insotitor pe o perioada nedeterminat.(nerevizuibil) si m-a avertizat ca nu poate sa-mi mai prelungeasca decit un an adica si anul 2020 .Ce pot face ? MULTUMESC !!

 13. o persoana care a fost incadrata ca asistent personal iar persoana cu handicap a decedat poate beneficia de somaj in conditiile in care art.39 din Legea 448/2006 stipuleaza faptul ca un CIM al asistentului personal inceteaza de drept in cazul decesului persoanei cu handicap , iar art. 56 din Codul muncii – incetarea de drept – reda alte conditii la incetarea de drept. Ar putea fi folosi art. 65 din Codul Muncii , mai realist dar intervine art. 39 din L 448/2006.

 14. Buna sunt angajată ca asistent personal pentru socrul meu este amputat picioarele si as dori sa stiu daca sunt angajată cu program normal de 8 ore mai pot sa ma angajez pentru o norma de 0,25 ?Va multumesc

 15. Sunt asistent personal al mamei mele de 3 ani! In acest timp am beneficiat de al 13 -le salar doar o data…Contabila si primarul…ne-a spus mai multora ca sa ne para bine ca primim si salarul!Are dreptul prin lege asistentul personal la acest salaru..vaucere si tichete de masa??De la bucuresti ni s-a spus ca da!!!Primaria spune ca nu!!!Care este adevarul??

 16. Bună ziua sint asistent personal pt fetița mea cu handicap grav care are virata de 27 de ani…..avem domiciliu stabil în localitatea Petrila dar avem și o căsuță în alt județ unde merge cu fetita vara și stam acolo pe o perioada de 5-6 luni dar în acest imp mai revenim și în localitatea unde avem domo stabl….. Fetiței mele ii facebine și fizic și psihic la țară as dori sa știu dacă legea îmi poate interzice sa plec cu fetita deși eu sint angajata primărie unde am domiciliu stabil deoarece cei de la asistenta socială îmi spun sa trec fetita pe indemnizația de handicap……sau sa îmi schimb domiciliu mai concret vor să-mi desfacă contractul de munca pe motiv ca plec cu fetita la țară……. Vă rog să mă lămuriți cu aceasta problema

 17. Sunt persoană cu handicap accentuat,Am văzut în presă că a dat guvernul Dăncilă o lege în care spune că și persoanele cu handicap accentuat au dreptul la asistent personal.Este adevărat?Mai este valabilă această lege din moment ce a căzut guvernul Dăncilă?Unde trebuie să mă adresez pt a obține acest drept?Mulțumesc anticipat.

 18. O persoana poate sa fie angajata ca asistent personal daca aceasta nu are domiciliul cu persoana bolnava?? acum pers.bolnava lucuieste cu fiica acesteia,dar nu la domiciliul bolnavei ci la fiica sa cu alt domiciliu.Multumesc

 19. Buna ,mama mea are handicap de gradul 1 nevazatori ,am o femeie care o îngrijeste fara contract ,eu am venit din strainatate si vreau sa am eu grije de mama ,cum procedez sa o fac cu contract ,ca primaria nu vrea sa angajeze

 20. Buna ziua . Întrebarea mea este : sora mea in vârsta de 46 de ani cu grad de handicap 1 este îngrijită de către mama noastră . Mama având deja o anumită vârsta și o stare de sănătate precară , eu ca sora și fica as putea-o înlocui pe mama ca asistent personal al surorii mele ? Nu sunt angajata in nici un alt loc de munca . Mulțumesc

 21. buna ziua .daca sunt angajata cu norma intreaga la posta.pot fi si asistentul pers al surorii mele cu handicap cu drept de asistent personal .mwntionez ca sunt tutorele ei

 22. Fratele meu cu handicap beneficiaza de asistent personal .Am depus cerere de angajare cu carte de muca la primarie .Nu mi sa aprobat pe motiv ca nu sant locuri .Unde ma pot adresa.Va multumesc

 23. Am o fetiță de 2 ani cu sindrom down , este încadrată cu gradul 1 handicap grav cu drept de însoțitor , este obligată primăria să îmi facă contact de munca ? Ei zic că nu poate . Ce ar trebui sa fac ?

 24. Ma numesc Garian Ecaterina si am in ingrijire pe mama mea care are handicap grav cu asistent personal…eu am 60 de ani si sunt pensionata la varsta…as avrea sa stiu daca ma pot angaja ca asistent personal….multumesc.S au daca poate nepoata mea care are 18 ani siii…Multumim.

 25. Buna ziua
  Legea 448/ 2006 actualizata in 2021 prevede concediul de odihna al asistentului personal ,sotul este angajat de aproape 3 ani si nu a beneficiat inca de concediu de odihna,,,
  Cand intrebam la primarie ,se raspunde ,,,nu avem bani „.
  Am citit ca asistentul personal are drept de ,,respiro”iar daca primaria nu poate sa acorde concediul prin asigurarea unui asistent personal -inlocuitor ,,,totusi plata concediului se poate face”,mai este o varianta prin internarea bolnavului la un centru de ingrijire .multumesc

 26. Bună seara, în cazul în care îngrijitorul în fapt , al unei persoane cu handicap are alt serviciu și ar vrea să renunțe la locul de muncă unde are vechime de 2 ani poate demisiona pe motiv că îngrijește o persoană cu handicap ? Și dacă da ,are dreptul la șomaj până când va deveni îngrijitor legal (angajat de primarie) ?

 27. Sunt persoana cu handicap grav și vreau sa mi schimb asistentul personal iar primaria nu mi aproba cererea spunându-mi ca nu are motiv sa I desfacă contractul de muncă, ce pot face eu nu l mai vreau pe actualul asistent personal,pt ca nu mai am încredere în el

 28. Buna ziua Sunt angajata in funcția de asistent personal al copilului la Primărie din data de 15.03.2022 și aș dori să știu sigur daca pot lucra și în altă parte 4 ore legal,având în vedere că cel mic frecventează grădiniță 8 ore.Multumesc

 29. Vă rog să-mi spuneți dacă ca asistent personal trebuie să primim vaucere de vacanță si bani pe concediu pe anul 2022 vă mulțumesc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here