16 Octombrie, 2019

Asistentul personal al persoanei cu handicap. Reglementări legislative

Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap reglementează, la art. 35-44, prevederile referitoare la asistentul personal, respectiv condiţiile de încadrare, drepturile şi obligaţiile acestuia şi modalitatea de încheiere a contractului individual de muncă.

Asistentul personal – condiţii de încadrare

Persoana adultă cu handicap grav are dreptul la un asistent personal, în baza evaluării sociopsihomedicale. De acest drept beneficiază şi copilul cu handicap.

Legea nr. 448/2006 stabileşte că poate fi încadrată cu contract individual de muncă în funcția de asistent personal persoana care îndeplinește următoarele condiții:

 • are vârsta minimă de 18 ani împliniți;
 • nu a fost condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni care ar face-o incompatibilă cu exercitarea ocupației de asistent personal;
 • are capacitate deplină de exercițiu;
 • are o stare de sănătate corespunzătoare, atestată de medicul de familie sau pe baza unui examen medical de specialitate;
 • a absolvit cel puțin cursurile învățământului general obligatoriu, cu excepția rudelor și afinilor până la gradul al IV-lea inclusiv ale persoanei cu handicap grav, precum și cu excepția soțului sau soției, după caz; în situații excepționale, la propunerea asistentului social din cadrul aparatului propriu al consiliului local în a cărui rază teritorială își are domiciliul sau reședința persoana care urmează să îndeplinească funcția de asistent personal, Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități poate aproba derogarea de la îndeplinirea condițiilor de studii și în cazul altor persoane.

NU pot deține calitatea de asistent personal persoanele care beneficiază de concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, de până la 7 ani.

Drepturile asistentului personal

Pe perioada îngrijirii și protecției persoanei cu handicap grav, pe baza contractului individual de muncă, asistentul personal are următoarele drepturi:

 • salariu stabilit potrivit prevederilor Legii-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice;
 • program de lucru care să nu depășească în medie 8 ore pe zi și 40 de ore pe săptămână;
 • concediu anual de odihnă, potrivit dispozițiilor legale aplicabile personalului încadrat în instituții publice;
 • transport urban gratuit (vezi art. 23 din lege);
 • transport interurban gratuit, la alegere, cu orice tip de tren, în limita costului unui bilet la tren interregio IR cu regim de rezervare la clasa a II-a, cu autobuzele sau cu navele pentru transport fluvial, pentru 12 călătorii dus-întors pe an calendaristic (vezi art. 24 din lege).

Pe perioada absenței temporare a asistentului personal, angajatorul are obligația de a asigura persoanei cu handicap grav un înlocuitor al asistentului personal. În situația în care angajatorul nu poate asigura un înlocuitor al asistentului personal, persoanei cu handicap grav i se acordă indemnizați specifică sau găzduirea într-un centru de tip respiro.

Obligaţiile asistentului personal

Asistentul personal are următoarele obligații principale:

 • să participe, o dată la 2 ani, la instruirea organizată de angajator;
 • să semneze un angajament, ca act adițional la contractul individual de muncă, prin care își asumă răspunderea de a realiza integral planul de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav;
 • să presteze pentru persoana cu handicap grav toate activitățile și serviciile prevăzute în contractul individual de muncă, în fișa postului și în planul de abilitare-reabilitare pentru copilul cu handicap grav, respectiv în planul individual de servicii al persoanei adulte cu handicap grav;
 • să trateze cu respect, bună-credință și înțelegere persoana cu handicap grav și să nu abuzeze fizic, psihic sau moral de starea acesteia;
 • să comunice direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în termen de 48 de ore de la luarea la cunoștință, orice modificare survenită în starea fizică, psihică sau socială a persoanei cu handicap grav și alte situații de natură să modifice acordarea drepturilor prevăzute de lege.

Contractul individual de muncă al asistentului personal

Contractul individual de muncă al asistentului personal se încheie cu primăria localității de domiciliu sau reședință a persoanei cu handicap grav, după caz, în termen de maximum 30 de zile de la data înregistrării cererii.

Contractul se întocmește în 3 exemplare, câte unul pentru fiecare parte contractantă, iar cel de-al treilea exemplar se transmite direcțiilor generale de asistență socială și protecția copilului județene, respectiv locale ale sectoarelor municipiului București, în termen de 5 zile de la încheierea acestuia.

Contractul individual de muncă al asistentului personal încetează de drept în cazul decesului persoanei cu handicap grav.

ATENŢIE! Neîndeplinirea sau îndeplinirea necorespunzătoare de către asistentul personal a obligațiilor prevăzute de dispozițiile legale în sarcina lui, precum și a celor prevăzute în contractul individual de muncă atrage răspunderea disciplinară, civilă sau, după caz, penală a acestuia, în condițiile legii.

Ai nevoie de Legea nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Comentarii

 • Răspunde
  Lefter
  martie 13 2018

  Buna ziua mă numesc lefter Elvis și șanț o persoana cu handicap de gradul 3 și locuiesc în centrul cito Odobești e un centru cu dizabilități bine eu sant din cauza că nu am casa dar in rest totul mă pot discurca
  Noi daca ne angajam statul ne ia 80 la sută din care 720 de lei că primul an se plătește dece ne ia noua bănii

 • Răspunde
  mai 6 2018

  Buna ziua vreau sa fac o seziare pt o persoana care se zice ca e handicapat dar nu este taso la Copilul asta a mituit doctori sa i dea gradul 1 Copilul are 16 ani se duce la scoala are note bune

 • Răspunde
  Gabriela
  mai 30 2018

  Buna ziua,
  Eu pot fi insotitor pt mama mea care are grad I de handicap, eu fiind angata cu norma intreaga la o companie?
  Multumesc

 • Răspunde
  Tibor
  iunie 2 2018

  buna mama primeste indemnizatie dela primarie daca ar avea. asistent personal mai primeste indemnizatia

 • Răspunde
  Coldea
  august 11 2018

  Am certificat de handicap accentuat.Conform Legii nr.448/2006 modificata prin Ordonanta de Urgenta 69/2018 pot beneficia de un asistent personal de ingrijire profesionist respectiv de alocatia lunara de ingrijire de 600 lei.Mentionezca primesc pensia de handicap accentuat

 • Răspunde
  Tutunaru
  august 13 2018

  Buna ziua eu intolnesc 18 ani in octombrie p e tatal meu
  a paralizat a facut a .v c ischemic pot sa fac pensie de insotitor ce acte mi trebuie

  • Răspunde
   Florica
   august 15 2018

   Am o cunostiinta de 35 ani care este la pat de ceva ani , este paralizat. Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de a fi ingrijit , inclusiv terapie ACASA. Exista vre-o fundatie , maicuta etc care sa-l poata ingriji acasa ??

 • Răspunde
  Marcel
  august 14 2018

  In luna mai 2018 am fost diagnosticat cu handicap grav iar despre ajutorul de 500 lei am aflat in luna august cand am si depus actele pentr-u a primi ajutorul Ajutor
  ul o sa-l primesc din mai ori august.Specific ca este vorba de ajutorul acordat de primaria mun.Bucuresti

 • Răspunde
  carmen
  noiembrie 8 2018

  buna ziua ma intereseaza daca pentru postul de asistent persoanalal persoanei cu handicap trebuie sa ai studii speciale:sau merge studii liceale ,diploma de infirmiera etc.si ce atributii mai exact trebuie sa faca .multumesc

 • Răspunde
  costica
  noiembrie 18 2018

  Am grija de o persona cu deficienta mentala grava in virsta de 52 ani de 2 ani Am facut la primarie 2 cereri de angajare dar refuza sa ma angajeze sub motiv ca nu pot Eu sint var drep cu el Va multumesc

 • Răspunde
  Olariu
  februarie 6 2019

  Mama are certificat de handicap grav cu drept de asistent personal,primăria nu vrea să mă angajeze pe motiv că nu au fonduri…in situatia asta ce pot face?la cine ar trebui să mă adresez?

 • Răspunde
  grigore
  februarie 7 2019

  Buna ziua,
  Calitatea de ASISTENT PERSONAL o poate avea si o PENSIONARA care a iesit la pensie la limita de varsta ?
  Are ACELEASI DREPTURI ca ORICE salariat (asistent personal)??
  Salariile asistentilor personali se dau in functie de VECHIMEA TOTALA din campul muncii SAU se are in vedere NUMAI PERIOADA cat a lucrat ca ASISTENT PERSONAL??

  Multumesc!

 • Răspunde
  Timis
  mai 17 2019

  Buna ziua! Va rog sa ma lamuriti. Sunt asistent personal. Primaria n-ea anuntat ca….vrea sa ne desfaca contractul de munca pe perioada de un an( la toti asistenti personali) si dupa ne reangajeaza iar. Cica trebuie sa semnam ca suntem de acord sa primimi acum o suma de bani cu conditia sa fim deacor sa ne lichidam de pe cartea de munca. Bineinteles ca nu suntem de acord.
  Vreau sa stiu daca se poate sa faca asa ceva si daca nu, unde as putea sa fac o sesizare?
  Va multumesc!

 • Răspunde
  Maria
  iunie 19 2019

  Sunt angajata ca asistent personal la fiul meu pers cu handicap gradul 1 grav.Sunt angajata cu contract de munca legea 448/2006 vă rog doresc sa stiu daca am dreptul la Waucere de vacanta in valoare de 1450,deoarece de la Primărie mi sa zis ca nu am drepturi.Dar sa dat legea incepand cu 01.01.2019 asistenti personali persoanelor cu handicap beneficiaza de Waucere de vacanta prin OUG 114/2018 care completează Legea 153/2017 art 26 aliniați 4,5.Vă mulțumesc astept un raspuns.

 • Răspunde
  iulie 1 2019

  As avea si eu o întrebare în ce lună se plătesc zilele de concediu la persoanele asistență personal la persoanele cu handicap.si cu cît?? vă mulțumesc frumos

 • Răspunde
  CORINA
  iulie 9 2019

  Buna seara
  Sunt angajata ca asistent personal al tatalui meu cu handicap grav vizual de aproximativ un an si 4luni. Începând cu luna august mama mea v-a beneficia si ea de handicap grav -psihic-cu asistent personal .in familie voi avea 2 (doua) persoane cu handicap grav (cu asistent personal). Pot fi angajat ca asistent personal si pentru a doua persoana (cu handicap mintal)?
  Daca da, cum se procedeaza? Sau cum se calculeaza salariul?
  Multumesc!

 • Răspunde
  Florentina
  august 7 2019

  Cat timp dureaza de la depunere pana la angajare?

 • Răspunde
  august 17 2019

  Buna ziua,va rog frumos as dori o intrebare de ce nu -mi face contract de munca pe o perioada nedeterminata deoarece fica mea are certificat de handicap gr 1 cu insotitor pe o perioada nedeterminat.(nerevizuibil) si m-a avertizat ca nu poate sa-mi mai prelungeasca decit un an adica si anul 2020 .Ce pot face ? MULTUMESC !!

 • Răspunde
  viorica
  august 22 2019

  o persoana care a fost incadrata ca asistent personal iar persoana cu handicap a decedat poate beneficia de somaj in conditiile in care art.39 din Legea 448/2006 stipuleaza faptul ca un CIM al asistentului personal inceteaza de drept in cazul decesului persoanei cu handicap , iar art. 56 din Codul muncii – incetarea de drept – reda alte conditii la incetarea de drept. Ar putea fi folosi art. 65 din Codul Muncii , mai realist dar intervine art. 39 din L 448/2006.

 • Răspunde
  Violeta
  decembrie 7 2018

  Daca va referiti la cei 500 ron de la primaria capitalei, da ii primeste iar dumneavoastra puteti avea carte munca si un salariu care este msi mare decat ajutorul de handicap… deci mama o sa primeasca 500 de la primarie( acolo se face cerere) si 500 de la handicap iar dumneavoastra aprox.1400 doar in cazul in care o sa fiti dumneavoastra asistentul, altfel nu va recomand.

 • Răspunde
  ianuarie 21 2019

  Cum adica primeste 500 de lei de la primarie si inca 500 de la handicap? Mama mea are handicap grav si primeste dosr 500 de la handicap…

Scrie un comentariu