Potrivit unui proiect de lege, care va fi lansat vineri în dezbatere publică, asigurarea de malpraxis va acoperi și daunele morale.   

În proiectul de act normativ se prevede obligația asigurării personalului medical atât pentru daune materiale, cât și morale. Legea actuală (Titlul XV din Legea 95/2006) nu făcea distincția între asigurările pentru daune materiale și cele pentru daune morale. Drept urmare, asiguratorii ofereau contracte de asigurări care în marea lor majoritate nu acopereau daunele morale.  

Astfel este posibil, după cum a precizat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Raed Arafat, să crească cuantumul polițelor de asigurări pentru medici. Pentru a reduce această creștere, instituția publică la care este angajat medicul va trebui să plătească un procent din prima de asigurare a cadrelor medicale. Printr-un viitor ordin comun al Ministrului Sănătății și al Ministrului Justiției, se va limita la o anumită sumă cuantumul despăgubirilor pentru daune morale.   

De asemenea, se prevede introducerea clauzelor de anterioritate în polițele de asigurare, astfel medicul este asigurat pentru incidente petrecute cu până la 3 ani înainte de încheierea contractului de asigurare.   

Proiectul de lege a fost elaborat cu intenția de a simplifica rezolvarea unui conflict privind malpraxisul, deoarece stabilește ca obligatorie procedura de soluționare amiabilă anterioară demersurilor judiciare.

Sursa: PaginaMedicala.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here