Recentul proiect de ordonanţă, propus de MFP, ar urma să aducă modificări la Codul de procedură fiscală şi în ce priveşte colectarea creanţelor fiscale. Proiectul a fost postat pe site-ul MFP în data de 10 iulie 2015 şi introduce, printre altele, şi noi reglementări privind taxele judiciare de timbru, ce pot fi consultate aici.

Poliţa de asigurare de garanţie

Tratând despre colectarea creanţelor fiscale, Codul de procedură fiscală prevede că organul fiscal solicită constituirea unei garanţii pentru:

  • suspendarea executării silite;
  • ridicarea măsurilor asigurătorii;
  • asumarea obligaţiei de plată de către altă persoană prin angajament de plată;
  • în alte cazuri prevăzute de lege.

Proiectul de ordonanţă completează aceste prevederi, privind tipurile de garanţii, cu un nou tip de garanţie – poliţa de asigurare de garanţie.

Astfel, în tipurile de garanţii se prevede scrisoare de garanţie emisă de o instituţie de credit sau poliţă de asigurare de garanţie emisă de o societate de asigurare. În cazul în care scrisoarea de garanţie/poliţa de asigurare de garanţie este emisă de o instituţie financiară din afara României, aceasta trebuie să fie confirmată şi acceptată de o instituţie de credit sau de asigurare din România.

Textul propus să fie modificat ar urma să prevadă că, în cazul garanţiilor constând în consemnarea de mijloace băneşti la o unitate a Trezoreriei Statului, precum şi în cazul scrisorii de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie, organul fiscal dispune instituţiei de credit/societăţii de asigurare emitente sau instituţiei financiare care a confirmat şi acceptat scrisoarea de garanţie/poliţa de asigurare de garanţie, ori unităţii de trezorerie a statului, după caz, virarea sumei de bani în conturile de venituri bugetare corespunzătoare.

Suspendarea executării silite în cazul depunerii unei scrisori de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie

Se propune reglementarea expresă a posibilităţii contribuabilului de a obţine suspendarea executării silite prin depunerea unei scrisori de garanţie bancară şi pe parcursul soluţionării acţiunii în contencios administrativ;

Astfel, în cazul contestaţiilor formulate împotriva actelor administrative fiscale prin care se stabilesc creanţe fiscale, potrivit prezentului cod, inclusiv pe timpul soluţionării acţiunii în contencios administrativ, executarea silită se suspendă sau nu începe pentru obligaţiile fiscale contestate dacă debitorul depune la organul fiscal competent o scrisoare de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie la nivelul obligaţiilor fiscale contestate şi neachitate la data depunerii garanției.

Valabilitatea scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie trebuie să fie de minimum 6 luni de la data emiterii.

În situaţia în care pe perioada de valabilitate a scrisorii de garanţie/poliţei de asigurare de garanţie contestaţia ori acţiunea în contencios administrativ este respinsă, în totalitate sau în parte, organul fiscal execută garanţia în ultima zi de valabilitate a acesteia dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

  • contribuabilul nu plăteşte obligaţiile fiscale pentru care s-a respins contestaţia sau acţiunea în contencios administrativ;
  • contribuabilul nu depune o nouă scrisoare de garanţie/poliţă de asigurare de garanţie;
  • instanţa judecătorească nu a dispus, prin hotărâre executorie, suspendarea executării actului administrativ fiscal potrivit Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.

Scrisoarea de garanţie/poliţa de asigurare de garanţie rămâne fără obiect în următoarele situaţii:

  • contestaţia a fost admisă, în totalitate, de organul de soluţionare a contestaţiei;
  • actul administrativ fiscal contestat a fost desfiinţat, în totalitate, de către organul de soluţionare a contestaţiei;
  • acţiunea în contencios administrativ a fost admisă în totalitate;
  • instanţa judecătorească admite, prin hotărâre executorie, cererea contribuabilului/plătitorului de suspendare a executării actului administrativ fiscal potrivit Legii nr. 554/2004, cu modificările şi completările ulterioare;
  • dacă pe perioada soluţionării contestaţiei, în procedura administrativă sau în procedura de contencios administrativ, contribuabilul achită în totalitate obligaţiile fiscale contestate.

În situaţia în care contribuabilul achită parţial obligaţiile fiscale contestate, acesta poate redimensiona garanţia în mod corespunzător.

Pe toată perioada suspendării executării silite, creanţele fiscale ce fac obiectul suspendării nu se sting, cu excepţia situaţiei în care debitorul optează pentru stingerea acestora potrivit art. 115 alin. (32). Textul la care se face trimitere prevede că, pe cale de excepţie, în cazul obligaţiilor fiscale de plată stabilite de organele de inspecţie fiscală, precum şi a amenzilor de orice fel, se stinge cu prioritate obligaţia fiscală sau amenda pe care o alege contribuabilul.

Ai nevoie de Codul de procedură fiscală? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here