Autoritatea de Supravegehre Financiară a hotărât să modifice actul normativ care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aplicabil de la 1 ianuarie 2015, eliminând prevederea ce se consideră că oferă societăţilor de asigurare dreptul de a scumpi poliţele RCA.

Potrivit comunicatului de presă emis de instituţie, din Norma RCA nr. 23/2014 va fi eliminat alineatul 1 al articolului 21, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor.

RCA

Sursa foto: Lege5.ro

Totodată, Autoritatea a menţionat că tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a  modificărilor pe anumite categorii de riscuri..

Trebuie menţionat faptul că, la sfârşitul săptămânii trecut, ministrul Finanţelor Publice a solicitat Autorităţii reanalizarea şi regândirea sistemului RCA în privinţa tinerilor sub 25 de ani. În informarea de presă publicată pe site-ul ministerului, Darius Vâlcov a subliniat faptul că „…actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei.”

Atenţie! Modificările la Norma RCA nr. 23/2014 nu sunt valabile până la publicarea unui act normativ în Monitorul Oficial, care să reglementeze aceste aspecte.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here