21 August, 2019

ASF intervine pentru stabilizarea tarifelor poliţelor RCA

Autoritatea de Supravegehre Financiară a hotărât să modifice actul normativ care reglementează asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, aplicabil de la 1 ianuarie 2015, eliminând prevederea ce se consideră că oferă societăţilor de asigurare dreptul de a scumpi poliţele RCA.

Potrivit comunicatului de presă emis de instituţie, din Norma RCA nr. 23/2014 va fi eliminat alineatul 1 al articolului 21, care stipulează obligația asigurătorilor de a stabili tarife de primă RCA, astfel încât să fie acoperite toate angajamentele ce decurg din încheierea contractelor de asigurare pe acest segment. Această prevedere a fost adesea invocată ca factor de stimulare a creșterii tarifelor.

RCA


Sursa foto: Lege5.ro

Totodată, Autoritatea a menţionat că tarifele de primă nu vor putea fi modificate decât după minimum 6 luni (față de 12 luni anterior), cu excepția indexărilor sau a  modificărilor pe anumite categorii de riscuri..

Trebuie menţionat faptul că, la sfârşitul săptămânii trecut, ministrul Finanţelor Publice a solicitat Autorităţii reanalizarea şi regândirea sistemului RCA în privinţa tinerilor sub 25 de ani. În informarea de presă publicată pe site-ul ministerului, Darius Vâlcov a subliniat faptul că „…actuala realitate este una care îi pune pe tineri în dificultatea de a plăti nişte poliţe RCA care pot ajunge să fie chiar mai scumpe decât maşina pe care o conduc. Trebuie identificată o soluţie pentru a nu pune presiune pe tineri. Sunt convins că marea parte a acestora nu îşi vor putea permite să plătească un RCA de peste 2.000 de lei.”

Atenţie! Modificările la Norma RCA nr. 23/2014 nu sunt valabile până la publicarea unui act normativ în Monitorul Oficial, care să reglementeze aceste aspecte.

comentarii

Despre autor  ⁄ Elena Hogaş

Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

Fara comentarii

Scrie un comentariu