Pensiile private obligatorii nu pot fi naționalizate (confiscate) sau retrase, a explicat președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Mișu Negrițoiu, într-un comunicat. Fondurile de pensii din Pilonul II  provin din alocații de la stat, care odată transferate în numele beneficiarilor fondurilor, devin active în proprietate privată, astfel că ele nu pot fi naționalizate, conform Constituției.

Singura schimbare legislativă poate interveni din partea Guvernului sau Parlamentului, care pot decide, eventual, modificarea administrării private  a fondurilor în administrare de stat, sau pot majora sau micșora alocațiile de stat din care provin aceste fonduri, dar acest lucru nu poate afecta, în niciun fel contribuțiile trecute, se mai arată în comunicatul ASF:

”Schimbarea administratorului nu afectează drepturile pe care cetățenii le au în Fondurile din Pilonul II. Poate să afecteze numai eventualele câștiguri suplimentare din randamente, având în vedere că fondurile administrate privat se plasează în active financiare purtătoare de dobânzi, cupoane sau câștiguri de capital, pe când fondurile administrate de stat nu sunt purtătoare de dobânzi “.

De asemenea, ASF precizează că orice modificare în politicile publice privind pensiile se face cu consultarea instituției, potrivit atribuțiilor conferite prin lege. Or, nu au existat recent niciun fel de dezbateri, opinii, inițiative sau consultări cu privire la schimbarea statutului legal al fondurilor de pensii, în general, sau al fondurilor din Pilonul II, administrate privat, în particular.

Nu în ultimul rând, administratorii privați ai fondurilor de pensii ar putea fi în conflict de interese: “Inițierea unor astfel de dezbateri de către administratorii de fonduri este în conflict de interese evident, care poate contrapune obiectivul politic al Guvernului cu cel economic al societăților comerciale private. Este ceea ce a făcut din păcate NN Pensii, cu efecte potențiale nedorite, de natură să afecteze încrederea în stabilitatea fondurilor și a pieței”, consideră conducerea Autorității.

Conform datelor oficiale, fondurile de pensii din Pilonul II au ajuns, la sfârșitul anului trecut, la 31,5 miliarde de lei, din care 65% sunt investite în titluri de stat. Chiar dacă, în extremis, aceste fonduri ar fi consolidate cu fondul de pensii de stat și administrate public, aceste fonduri nu pot fi folosite decât prin vânzarea, valorificarea  activelor financiare pe care le au în portofoliu. Ori statul nu poate valorifica titlurile de stat, decât dacă le răscumpără, ceea ce ar însemna alocații bugetare echivalente, adică o majorare a deficitului bugetar, se mai arată în comunicat.

Ai nevoie de Constituţia României? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here