Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a adoptat normele privind Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Modificarea normelor existente a fost motivată de publicarea Legii nr. 243/2013 în Monitorul Oficial nr. 456/2013 (24 iulie 2013), care modifică și completează Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor.

 Asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor este obligatorie

Obligația constă în cumpărarea unei polițe PAD emisă de către PAID. Această poliță poate fi cumpărată în acest moment de la toate societățile membre PAID sau de la toate societățile care vor încheia protocoale de colaborare cu PAID.

Prețul unei polițe PAD este de 10 euro sau 20 de euro, în funcție de materialul din care este construită locuința, și asigură o despăgubire maximă de 10.000 de euro, respectiv 20.000 de euro.

Cei care doresc asigurarea locuinței pentru o sumă mai mare (asigurare facultativă) au opțiunea să încheie suplimentar contracte de asigurare pentru acoperirea eventualelor pagube care depășesc plafonul asigurat obligatoriu. În acest caz, asigurarea obligatorie (polița PAD) și cea facultativă trebuie încheiate separat.

asigurari
Sursa foto: Lege5.ro

Asigurările facultative care includ acoperirea riscurilor de cutremur, alunecări de teren și inundații rămân în vigoare până la expirare

Cei care au încheiate până în acest moment contracte de asigurare care acoperă riscurile sus-menționate au obligația încheierii unei polițe PAD separate față de asigurarea facultativă abia la momentul expirării asigurării facultative. Din acel moment, obligația este de cumpărare doar a unei polițe PAD (de 10 sau 20 de euro), asigurarea pentru ceea ce depășește plafoanele de 10.000 de euro sau 20.000 de euro fiind la alegerea clienților (asigurare facultativă).

Ce se schimbă după publicarea normelor de aplicare a Legii 243/2013

După publicarea, în 24 iulie 2013, în Monitorul Oficial a modificărilor privind asigurarea obligatorie a locuințelor, ASF a demarat un proces de consultare a pieței (PAID și UNSAR) și a adoptat ieri, 7 august 2013, aceste norme.

Noile norme vor permite vânzarea polițelor PAD pe toată rețeaua societăților de asigurare membre PAID sau care au un protocol încheiat cu PAID. Subscrierea va fi mai ușoară și va ajuta la creșterea gradului de cuprindere în asigurare a locuințelor din România. Pentru ca asiguraţii să aibă certitudinea că poliţa este emisă în condiţiile legii, ASF a elaborat un certificat de asigurare care dovedeşte subscrierea acestei poliţe şi menţionează preţul exact.

Potrivit datelor preliminiare ale recensământului populației și locuințelor (RPL 2011), în România existau 8,5 milioane de locuințe. Asigurarea locuințelor este obligatorie de la momentul intrării în vigoare a Legii nr. 260/2008.

Legea nr. 243/2013 poate fi consultată pe Lege5.ro – noul serviciu online de documentare legislativă realizat de Indaco Systems.

Sursa: CSA

comentarii

Articolul precedentReorganizare în Ministerul Muncii: câte posturi sunt scoase?
Articolul următorTransportul gratuit sau redus pentru pensionari şi veterani, posibil eliminat de la 1 septembrie
Elena Hogaş este redactor la Legestart.ro. Este absolventă a Facultăţii de Comunicare şi Relaţii Publice (SNSPA).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here