Forumul LegeStart este o platformă online dedicată discuţiilor pe diverse domenii (juridic, HR&muncă, fiscalitate etc.) şi, totodată, un loc în care întrebările cititorilor pot primi răspunsuri utile de la specialişti din diverse domenii.
Astăzi, supunem atenţiei cititorilor noştri următoarea situaţie:

Întrebarea cititorului: Lucrez într-o localitate, iar domiciliul îl am în altă localitate. În aceste condiţii pot primi diurnă? De asemenea, în timp am lucrat şi în alte localităţi faţă de cea de domiciliu. De asemenea, nu am primit diurnă.
Răspunsul specialistului:
Diurna se acordă în cazul în care angajatorul vă deleagă/detaşează să lucraţi în afara locului obişnuit de muncă.
Din ce spuneţi reiese că nu sunteţi delegat sau detaşat să lucraţi în altă parte, ci pur şi simplu că faceţi naveta între localitatea de domiciliu şi locul obişnuit de muncă. În astfel de situaţii NU se pune problema diurnei.
Dacă aţi fost într-adevăr delegat sau detaşat în alte localităţi, pe acele perioade aveaţi dreptul la diurnă şi puteţi cere angajatorului plata acesteia. Termenul de prescripţie în care puteţi să obţineţi acest lucru prin intermediul instanţei este de trei ani de la data la care vă erau datorate aceste drepturi.
De asemenea, de principiu, legea nu obligă angajatorul să vă deconteze cheltuielile făcute cu naveta. Spun de principiu pentru că există şi acte normative care prevăd acest lucru pentru anumite categorii de salariaţi.
De exemplu: Ordinul nr. 51/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice privind decontarea cheltuielilor de transport în unele situaţii în care cadrele militare, poliţiştii şi personalul civil se deplasează la şi de la locul de muncă ori Instrucţiunea nr. 2/2011 privind decontarea navetei cadrelor didactice.
În cazul în care nu lucraţi la stat şi într-un astfel de sector, angajatorul poate fi obligat să vă deconteze cheltuielile cu naveta doar în cazul în care acest lucru este prevăzut în regulamentul intern, în contractul individual de muncă sau în contractul colectiv de muncă la nivel de ramură sau unitate (dacă aveţi încheiat unul).

Atenţie! Mesajele primite pe Forumul LegeStart sunt oferite în mod gratuit şi voluntar şi nu constituie consultanţă juridică sau de orice altă natură. Dacă decideţi să urmaţi sfaturile primite prin intermediul forumului, vă asumaţi întreaga responsabilitate. Regulamentul forumului este AICI.
Forumul LegeStart este accesibil AICI.
(P) Aveţi nevoie de acte normative actualizate la zi? Le puteţi cumpăra online (format PDF, MOBI) de pe Lege5.ro! Lege5 este cel mai performant soft de documentare legislativă din România şi este creat pentru a fi utilizat pe orice dispozitiv aveţi la îndemână: Online, Mobile, Desktop şi Cloud.

comentarii

1 COMENTARIU

  1. Buna ziua! Va rog sa imi spuneti daca am dreptul la diurna in situatia urmatoare: daca adresa din buletin este pe orasul Brasov,dar eu lucrez in orasul Cluj, insa am fost trimis in delegatie in Brasov pt o luna de zile? Am dreptul la diurna conform legii in aceasta situatie? Mentionez ca e vorba de o firma privata. Va multumesc!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here