Despre ajutorul specific
Ajutorul specific este destinat exploataţiilor din producţia vegetală şi animalieră care sunt înregistrate în sistemul de agricultură ecologică şi care se află în perioada de trecere de la agricultura convenţională la agricultura ecologică, numită conversie.
Cui îi este destinat ajutorul specific?
Beneficiarii ajutorului specific sunt persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale sau familiale constituite conform O.U.G. nr. 44/2008 sau persoane juridice.
Care sunt condiţiile impuse persoanelor juridice pentru a beneficia de ajutor?
Persoanele juridice trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a beneficia de ajutorul specific, cum ar fi înregistrarea în sistemul de agricultură ecologică, la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin Direcţiile Agricole de Dezvoltare Rurală judeţene, deţinerea unui contract încheiat cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat pe teritoriul Uniunii Europene /aprobat de către MADR, menţinerea în sistemul de agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani. De asemenea, persoanele juridice nu trebuie să aibă datorii la bugetul de stat sau la bugetul local.
Beneficiarii ajutorului specific pot depune o singură cerere de solicitare a ajutorului
specific, fie pentru o exploataţie din producţia vegetală, fie numai pentru una din speciile din producţia animalieră sau numai pentru o exploataţie din apicultură.
Pentru acest tip de ajutor specific, România beneficiază de fonduri europene de 3.098.000 euro din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA).
Pentru mai multe informaţii poate fi consultat site-ul APIA, la adresa http://www.apia.org.ro/buget_FEGA.htm, unde se află modelul de cerere şi instrucţiunile de completare, ghidul solicitantului şi toate formularele necesare.
Sursa: http://www.apia.org.ro/