Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România a redactat un comunicat prin care îşi exprimă opinia privind procesul de recrutare şi numire a unor manageri privaţi la principalele societăţi comerciale cu capital de stat.

Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) urmăreşte cu interes procesul de recrutare şi numire a unor manageri privaţi la principalele societăţi comerciale cu capital de stat.

AOAR îşi exprimă preocuparea, constatând că există o confuzie privind procesul de restructurare a companiilor de stat, acestea fiind tratate în mod similar – companii profitabile alături de cele neprofitabile. De remarcat că toate companiile incluse în programul Ministerului Economiei şi Mediului de Afaceri sunt monopoluri de stat.

AOAR cere să fie făcută publică analiza de oportunitate economică şi de impact asupra mediului de afaceri, a măsurilor anunţate de MECMA – experienţa recentă a cererii actualului management de la Hidroelectrica (încă companie cu management de stat), care a solicitat o creştere a preţului energiei electrice cu preţ reglementat, cu 50%. Firesc, se pune problema cu cât va fi mărit preţul energiei electrice, a transportului feroviar sau a transportului de gaze şi energie, de către viitorii manageri privaţi ce vor avea ca obiectiv maximizarea profitului ca şi condiţie de încasare a unor bonusuri de administrare.

AOAR a pus în discuţie, în repetate rânduri, ineficienţa şi lipsa de transparenţă a activităţii ANRE, singura autoritate împuternicită să protejeze consumatorii, astfel încât nu există nici o garanţie a practicării unor tarife de transport sau distribuţie a energiei electrice sau a gazelor, corelate cu costurile efective înregistrate în România.

AOAR apreciază că funcţionarea acestor societăţi strategice la care, prin vânzarea unor pachete minoritare de acţiuni, va pierde controlul politicii investiţionale sau de capitalizare a acestora, va avea un impact negativ important asupra mediului de afaceri, atât direct cât şi prin evoluţia negativă a inflaţiei în anul 2012.

AOAR a solicitat şi revine cu cererea de a se face publice mandatele ce vor fi acordate viitorilor manageri privaţi, ca şi o evaluare a impactului estimat de Guvern asupra mediului de afaceri.

Comunicatul este semnat de secretarul general al asociaţiei, dl. Cristian Pârvan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here