Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) apreciază că anunţata deschidere a unor discuţii între sindicate şi Guvern, vizând noi schimbări ale Codului Muncii, sunt în contradicţie atât cu situaţia pieţei forţei de muncă din România, cu evoluţiile economice ale ţării în anul 2012 şi posibil 2013, cât şi a situaţiei economice la nivelul UE.

În Comunicatul de poziţie semnat de secretarul general al AOAR, organizaţia consideră că orice măsură de stimulare a creării de locuri de muncă, stimularea investiţiilor, îndeosebi cele ale capitalului autohton, este bine venită. Rigidizarea şi complicarea condiţiilor privind angajarea forţei de muncă va duce în mod cert la restrângerea activităţii companiilor, la reducerea numărului de locuri de muncă.

AOAR solicită Guvernului să se concentreze pe evaluarea şi promovarea unor măsuri suplimentare vizând flexibilizarea pieţei forţei de muncă, în conformitate cu progresul tehnologic, apariţia de noi ocupaţii, chiar dacă acestea nu sunt încă prevăzute în Codul Ocupaţiilor din România.

AOAR cere Ministerului Muncii să preia în legislaţia românească prevederi europene ce asigură flexibilizarea pieţei forţei de muncă, stimularea celor care vor să muncească mai mult pentru a câstiga mai mult.

AOAR apreciază că una din problemele grave ale României o reprezintă numărul locurilor de muncă şi calitatea acestora, factor esenţial în ceea ce priveşte veniturile realizate de angajaţi. Aceasta este cea mai mare prioritate a Guvernului, şi nu modificarea Codului Muncii şi promovarea unei politici în discordanţă cu cerinţele pieţei forţei de muncă.

AOAR solicită Guvernului adoptarea unor măsuri care să stimuleze munca, reducând semnificativ asistenţa socială, inclusiv cea privind ajutorul de şomaj, concentrând ajutorul societăţii doar pentru persoanele aflate într-o dificultate extremă.

AOAR apreciază că România oferă oportunităţi celor competenţi şi care doresc să muncească.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here