AOAR atrage atenţia că măsurile solicitate de FMI/CE, de aşa-zisa liberalizare a preţurilor la energia electrică şi gaze urmăreşte exclusiv interesul companiilor din domeniu, a căror poziţie dominantă pe piaţa din România este ignorată în mod inacceptabil de Consiliul Concurenţei. Cererile FMI/CE vizează exclusiv creşterea nejustificată a unor profituri care şi în prezent depăşesc cu mult rata medie a profiturilor realizate în acest sector economic pe plan internaţional.
Marje de profit superioare nivelului de 30% ilustrează pe deplin lipsa de eficienţă a activităţii Guvernului, a Consiliului Concurenţei şi a ANAF, generând condiţii de falimentare a unui număr important de companii şi agravând competitivitatea produselor româneşti.
AOAR se declară împotriva vânzării pe bursă a unor pachete minoritare de 15% a unor companii cu poziţie de monopol pe piaţă (ex.: Transgaz, Transelectrica ş.a), ţinând cont că, împreună cu pachetele de acţiuni deja cedate Fondului Proprietatea (FP), acestea vor conduce la blocarea de către acţionarii interesaţi în maximizarea dividendelor de încasat, a oricăror proiecte de dezvoltare a acestor companii de importanţă strategică. Poziţia FP referitoare la politica de investiţii a Romgaz este ilustrativă în acest sens. Fondul Proprietatea are ca unic obiectiv maximizarea profiturilor şi prin urmare nu are nici un interes în dezvoltarea pe termen lung a companiilor din sectorul energetic.
AOAR a propus constant, în ultimii ani, sprijinirea companiilor de stat în acţiunea de a atrage fonduri necesare procesului de modernizare urmând modelul Companiei de stat CEZ din Cehia, respectiv lansarea de euroobligaţiuni. Din păcate, lipsa de profesionişti în acest sector şi în cadrul Ministerului Economiei pune Guvernul într-o situaţie incomodă, aceea de a fi supus presiunilor din partea FMI/CE privind privatizarea neoportună, în perioadă de criză, deci la valori subevaluate a acestor companii.
AOAR atrage atenţia Guvernului că, în cazul trecerii la un management privat a unor companii energetice sau din alte sectoare companii ce deţin poziţie de monopol, creşterea profiturilor se poate realiza foarte simplu prin majorarea preţurilor (vezi Metrorex, RATB ş.a.), în baza lozincii privind alinierea acestora la nivelul UE(??), fără nicio legătură cu costurile reale. Este posibilă declanşarea unei spirale inflaţioniste şi/sau falimentarea în lanţ a firmelor producătoare româneşti. Experienţa companiilor din domeniul energiei, care îşi maximizează profiturile neinvestind conform obligaţiilor asumate, reducând masiv numărul de locuri de muncă şi exercitând presiuni pe toate canalele disponibile pentru creşterea preţurilor reprezintă o dovadă măsurabilă a unei astfel de strategii dăunatoare mediului de afaceri din România.
AOAR cere organizarea unor dezbateri publice, în care să fie prezentate caietele de sarcini şi mandatele ce vor fi date de Guvern viitoarelor conduceri private ale unor companii de stat care au pierderi sau realizează profit.
AOAR atrage încă o dată atenţia asupra impactului negativ determinant pe care îl are politica de creştere nejustificată a preţurilor administrate, politică dusă de companiile furnizoare de utilităţi şi care deţin poziţie de monopol sau poziţie dominantă şi asupra cărora Consiliul Concurenţei refuză sau nu este capabil a-şi exercita atribuţiile.