Zilierii care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor, cabalinelor, precum și activități sezoniere în cadrul grădinilor botanice aflate în subordinea universităților acreditate vor putea presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă de maximum 180 de zile, cumulate pe durata unui an calendaristic.
Măsura a fost introdusă prin Legea nr. 105/2017 pentru modificarea și completarea Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri şi se aplică începând de astăzi, 22 mai.
Perioada de timp în cazul menţionat mai sus constituie o excepţie, în mod normal niciun zilier neputând presta activități pentru același beneficiar pe o perioadă mai lungă de 90 de zile cumulate pe durata unui an calendaristic.
În lege au mai fost introduse şi alte două noi prevederi, după cum urmează:
- plata remuneraţiei – se poate realiza cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau al perioadei de desfășurare a activității, respectiv lunar, în situația în care perioada de desfășurare a activității depășește 30 de zile, numai cu acordul exprimat în scris de către zilier și beneficiar;
- întocmirea Registrului – pentru zilierii care prestează activități în domeniul creșterii animalelor în sistem extensiv prin pășunatul sezonier al ovinelor, bovinelor și cabalinelor, Registrul de evidență a zilierilor se întocmește săptămânal.
Ai nevoie de Legea zilierilor nr. 52/2011? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF sau MOBI, de AICI!