Un deputat ALDE propune ca activitatea desfășurată de persoane sub formă de microîntreprindere, PFA, întreprindere individuală, asociaţie familială sau antreprenoriat în mediul privat, inclusiv profesiile liberale, să primească vechime în muncă.

Proiectul legislativ depus în dezbatere publică la Senat prevede și calculele, conform Legii pensiilor nr. 263/2010, privind aceste noi categorii.

După art. 49 se introduce un nou articol, art. 491, cu următorul cuprins:

“(1) Persoanele care au desfășurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) minim 3 ani, le este acordată vechime în muncă de cel puțin un an.

(2) Stagiile de cotizare se vor raporta la anii de activitate în antreprenoriatul privat, având ca exemplu următorul tabel:

Perioadă contribuţie la sistemul de pensii şi asigurări sociale (ani):

Vechime în muncă conform stagiilor de cotizare pentru întreprinzătorii privaţi (ani)

3

1

6

2

9

3

12

4

15

5

18

6

21

7

Iniţiatorii proiectului susţin, în expunerea de motive, că “[…] persoanele care au desfăşurat activitate economică de liber întreprinzător (persoană fizică autorizată, microîntreprindere, întreprindere individuală, asociaţie familială) sau activitate de antreprenoriat în mediul privat (inclusiv profesii liberale) nu le este recunoscută nicio contribuţie fizică, financiară sau intelectuală”.

În plus, se subliniază şi aspectul potrivit căruia la nivelul Parlamentului European ar exista deja propuneri în acest sens, astfel încat antreprenorilor să li se recunoască activitate depusă, ţinând cont de faptul că aceştia cotizează la sistemul de asigurări sociale de două ori – în calitate de angajatori şi prin contribuţia aferentă angajatului.

Indiferent de votul asupra acestui proiect legislativ în Senat, unde a fost inițiat, decizia definitivă asupra adoptării lui aparține Camerei Deputaților, unde va fi dezbătut ulterior.

Ai nevoie de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here