Ministerul Sănătății a emis un ordin care aduce modificări în privința prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor de uz sistemic, reglementând metodele de monitorizare la nivel național și acordând farmaciștilor dreptul de a elibera aceste medicamente fără rețetă, în anumite condiții.

Ordinul 63/2024 are în vedere monitorizarea strictă a prescrierii și eliberării antibioticelor și antifungicelor, pentru a susține utilizarea lor rațională și a combate rezistența la antibiotice.

În situații de urgență medicală, farmaciștii vor putea să elibereze anumite antibiotice și antifungice fără prescripție prescripție medicață, în cantitatea necesară pentru 72 de ore (doză de urgență). Pentru aceasta, pacienții sunt obligați să completeze o declarație pe proprie răspundere care să ateste că nu au mai ridicat aceeași doză dintr-o altă farmacie, în timpul aceluiași tratament.

Antibioticele precum Amoxicilina, Amplicilina, Doxicilina și Oxicilina se numără printre cele care pot fi eliberate în doză de urgență. De asemenea, prescripția medicală va fi valabilă doar până la ultima zi a tratamentului indicat și poate fi eliberată fracționat numai în aceeași unitate farmaceutică.

Farmaciștii sunt obligați să respecte noile reguli, să înregistreze toate eliberările de astfel de medicamente și să raporteze aceste informații zilnic prin intermediul unui sistem electronic dezvoltat de Serviciul de Telecomunicații Speciale. Totodată farmaciile au la dispoziție 60 de zile pentru a-și adapta sistemele informatice la noile cerințe.

Este de menționat că România este în top 3 la consumul de antibiotice din Uniunea Europeană, iar infecțiile devin din ce în ce mai puternice și mai rezistente, mai ales dacă aceste medicamente nu sunt administrate corespunzător.

 

Vezi aici Ordin 63/2024

Vezi aici toate actele cu emitent Ministerul Sănătății

Vezi aici alte articole despre antibiotice

www.lege5.ro

Rapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here