Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei a elaborat un Ordin, postat ca proiect pe pagina instituției, prin care se simplifică procedura  pentru racordarea viitorilor prosumatori, adică persoanele fizice care doresc să și vândă în rețea surplusul de energie pe care îl generează.

Mai exact, pentru instalațiile de puteri mici, se impune obligativitatea ca racordarea să se realizeze doar pe baza unei fișe de soluție, și nu a unui studiu de soluție.

Regulamentul privind stabilirea soluţiilor de racordare a utilizatorilor la reţelele electrice de interes public, aprobat prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 102/2015, se modifică și se completează după cum urmează:

La articolul 12, după litera f) se introduce o nouă literă, litera g) cu următorul cuprins:

g) locurile de producere sau locurile de consum şi de producere având puterea maximă simultană absorbită/evacuată mai mică de 30 kVA„.

Pentru aceste tipuri de instalații, de o putere maximă de 30 kVA, distribuitorul nu va mai cere studiul de soluție la racordare, ci doar fișa de soluția pentru instalațiile mici, ale prosumatorilor.

Studiul de soluție cerut acum este mai scump (aproximativ 5.000 lei) și procedura de obținere este mai greoaie, conform specialiștilor din domeniu, care susțin că în unele situații, studiul trebuia elaborat în Comitetul Tehnico Economic al distribuitorului, pentru clarificarea soluţiei de racordare a prosumatorului.

Fișa de soluție propusă prin actualul proiect este mult simplificată, deoarece este un document standard, care a eliminate cel puțin trei rubrici din studiul de soluție – protecţia la instalaţia electrică, contorul inteligent şi invertorul. În situațiile în care prosumatorul dorește să își instaleze siguranțe și aparate în plus, pentru protecție la racordare, costurile vor fi suportate de acesta, dar nu impuse de distribuitor.

Ai nevoie de  Ordinul nr. 102/2015? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!

 comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here