Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunţat scăderea numărului de certificate verzi pe MWh alocate producătorilor de energie regenerabilă, pentru instalaţiile eoliene, hidrocentrale şi pentru energia solară.

Această decizie a fost luată de instituţie în urma discuţiei asupra Raportului cu privire la analiza de supracompensare a sistemului de promovare prin certificate verzi a energiei din surse regenerabile de energie pentru anul 2012, din cadrul Comitetului de Reglementare din data de  29 martie.

Potrivit comunicatului de presă emis de ANRE, din analiza cost-beneficiu cu actualizare efectuată la nivel agregat pentru fiecare categorie de tehnologie de producere a E-SRE, cu luarea în considerare a indicatorilor rezultaţi din medierea costurilor şi conform capacităţilor prognozate a fi puse în funcţiune, a rezultat că pentru a nu se ajunge la supracompensare, numărul de certificate verzi acordate ar trebui să fie următorul:

 Surse regenerabile de energie/tehnologie

În prezent
(nr. CV/MWh)

Rezultate din analiza de supracompensare  (nr. CV/MWh)

Instalaţii eoliene noi

2

1,5

Instalaţii eoliene reutilizate

2

1,3

Centrale hidro noi, Pi<=10 MW

3

2,3

Solar

6

3

Reducerea numărului de certificate verzi, aşa cum rezultă din concluziile Raportului de monitorizare, urmează a fi aplicată pe bază de Hotărâre de Guvern, în conformitate cu prevederile legale.

Sursa: ANRE

1 COMENTARIU

  1. Guvernul si ANRE schimba regulile in timpul jocului. In mod normal ar trebui de la anul. Dar in Romania azi ai o lege maine ai alta. Ne mai intrebam de ce fug investitorii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here