Comitetul de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a aprobat, joi, noile tarife de racordare la sistemele de distribuţie a gazelor naturale. Sumele sunt maximale şi pornesc de la 450 de lei pentru un debit de 10 mc/oră, ajungând la 4.500 de lei pentru un debit de 500 mc/oră.

În prezent, branşarea şi avizarea branşării se tarifează cu 1.500 până la 5.000 de lei, în funcţie de complexitatea lucrărilor.

În procesul de actualizare a noilor tarife, ANRE a avut în vedere costurile reale ale procesului de racordare, urmărind totodată şi suportabilitatea acestor costuri de către viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie a gazelor naturale, tarifele aprobate având un caracter maximal. Autoritatea a publicat grila nouă de tarife pe pagina sa de internet, aceasta putând fi consultată aici.

Potrivit ANRE, au fost luate în considerare costurile activităţilor cuprinse în contractul de racordare:

  • obţinerea certificatului de urbanism;
  • obţinerea avizelor şi autorizaţiilor emise de organismele abilitate;
  • obţinerea autorizaţiei de construire a instalaţiei de racordare;
  • proiectarea instalaţiei de racordare;
  • verificarea documentaţiei tehnice/proiectului tehnic a/al instalaţiei de racordare de către un verificator de proiecte atestat de ANRE;
  • execuţia instalaţiei de racordare;
  • urmărirea lucrărilor privind execuţia, recepţia tehnică şi punerea în funcţiune a instalaţiei de racordare.

„Prin limitarea valorilor componentelor de mai sus şi prin stabilirea unui nivel maxim, ANRE a avut în vedere prevenirea posibilelor tendinţe de încărcare a costurilor pentru fiecare componentă a tarifului de racordare, ceea ce ar fi condus la o majorarea accentuată şi nejustificată a acestora”, se mai precizează în comunicatul ANRE.

Deşi responsabilitatea procesului de racordare revine deţinătorilor reţelelor de distribuţie, solicitanţii au dreptul să aleagă operatori economici autorizaţi ANRE în regim concurenţial pentru realizarea activităţilor necesare proiectării şi executării instalaţiilor de racordare.

„Prin metoda de reglementare a tarifelor de racordare instituită de ANRE se promovează concurenţa între operatorii economici autorizaţi, viitorii utilizatori ai sistemelor de distribuţie având astfel posibilitatea să aleagă operatorul economic cu care să efectueze lucrările necesare racordării la costuri minime”, mai arată Autoritatea.

comentarii

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here