Deputații au dat votul final asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonanţei Guvernului 4/2017 pentru modificarea Codul fiscal, care prevede obligaţia plăţii de către angajator a contribuţiei pentru pensii şi sănătate la nivelul salariului minim brut pe ţară pentru toţi salariaţii, inclusiv pentru cei cu contracte de muncă cu timp parţial.
În urmă cu un an, prima cameră sesizată, Senatul, a respins acest proiect, adoptat de Guvern pe 20 iulie 2017. Premierul de atunci anunța că “a devenit o practică pe piața muncii, ca angajatii sa fie ținuți cu part-time, cu patru ore, dar să fie plătită diferența până la salariul minim din mână, la negru, eludând statul”, astfel că s-a luat măsura de descuraja aceste obiceiuri, prin reducerea sarcinii fiscal a angajatorilor. La acel moment, din calculele guvernanților erau peste 500.000 de contracte de muncă part-time.
Proiectul de lege prevede introducerea salariului minim brut pe ţară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuţiile de asigurări sociale şi de asigurări sociale de sănătate, ca bază lunară de calcul la stabilirea acestor contribuţii. Sunt avute în vedere veniturile realizate în baza contractelor individuale de muncă cu normă întreagă sau cu timp parţial, al căror nivel se situează sub acela al salariului minim brut pe ţară garantat în plată.
Recent, Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat propunerile pentru creșterea salariului minim brut, de la 1 noiembrie şi nu de la 1 ianuarie 2019, așa cum fusese anunțat. Salariul minim urmează să fie diferenţiat în funcţie de studii şi vechime: 2.080 lei salariul minim brut pe ţară şi 2.350 lei salariul minim pentru angajații cu studii superioare sau pentru angajații cu 15 ani vechime.
Camera Deputaților este forul decizional, astfel că ordonanța guvernului va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
Sursa: Camera Deputaților
Ai nevoie de Codul fiscal? Poți cumpăra actul la zi, în format PDF şi MOBI, de AICI!