Angajatorii români, taxe mai puţine la stat în cazul concediilor medicale

Marilena Nedelcu
23 februarie 2016 2 min read
În expunerea de motive a proiectului legislativ, iniţiatorii susţin că angajatorii sunt în acest moment împovăraţi de taxe şi cheltuieli cu procesul de muncă, iar costurile per angajat se măresc de la un an la altul. Astfel, angajatorii recurg ori la măsuri drastice...

Deputaţii vor dezbate public o iniţiativă de modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, modificare care ar presupune ca angajatorii să nu mai plătească taxe la stat în cazul concediilor medicale de 5 zile.

În acest moment, angajatorii trebuie să plătească angajatul, în primele 5 zile de concediu medical, cu salariul întreg, ca şi cum angajatul ar fi la serviciu. Deputaţii propun ca aceste sume să fie acoperite din fondul de asigurare de sănătate al angajatului, adică de la cei la care angajatul plăteşte taxele pentru sănătate atunci când este în activitate.

În expunerea de motive a proiectului legislativ, iniţiatorii susţin că angajatorii sunt în acest moment împovăraţi de taxe şi cheltuieli cu procesul de muncă, iar costurile per angajat se măresc de la un an la altul. Astfel, angajatorii recurg ori la măsuri drastice, cum ar fi reducerea de personal, sau evită crearea unor noi locuri de muncă, sau sunt tentaţi să facă evaziune fiscală.

Articol unic: Ordonanţa de urgenţă nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1074 din 29.11.2005, se modifică după cum urmează:

Art. 12 – “ Indemnizaţia pentru incapacitate temporară de muncă se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu prima zi de incapacitate temporară de muncă şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia.”

Iniţiativa a fost trimisă pentru raport la Comisia pentru sănătate şi familie şi Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, termenul pentru depunerea raportului fiind pe 10 martie 2016. Proiectul, care a fost respins de Senat, va fi dezbătut public în Camera Deputaţilor şi dacă este adoptat, va modifica legea mai sus menţionată.

Ai nevoie de OUG nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate? Poţi cumpăra actul la zi, în format PDF, de AICI!

comentarii

Noua platformă de informare juridică dezvoltată de Indaco este aici!

După trei decenii de experiență în dezvoltarea soluțiilor juridice, Indaco Systems prezintă lege6.ro, o nouă platformă guvernată de AI, care se auto-îmbunătățește zilnic

lege6 logo
b b