Un număr de 50 de universităţi din România, adică aproape toate instituţiile de învăţământ superior, participă la proiectul Ministerului Educaţiei Naţionale prin care s-a creat platforma Joburi-absolvenţi.edu.ro, care mijloceşte relaţia dintre angajatori şi absolvenţi.
Paşii parcurşi de la debutul în 2012 al proiectului intitulat “Managementul corelării sistemului de învăţământ cu piaţa muncii”, finanţat cu fonduri POS DRU, au fost prezentaţi la o conferinţă organizată la Cluj-Napoca de Ministerul Educaţiei Naţionale.

Platforma creată şi gestionată de Ministerul Educaţiei Naţionale este simplu de utilizat, iar absolvenţii din promoţia 2013 ai celor 50 de universităţi au primit automat cont pe platformă, completându-şi singuri datele pentru un loc de muncă, pe care îl pot căuta pe platformă, potrivit profilului lor. La rândul lor, angajatorii intră pe Joburi-absolvenţi.edu.ro, caută CV-urile absolvenţilor înscrişi şi îi pot intervieva online în privinţa unor informaţii suplimentare.

Derularea acestui proiect a plecat de la realitatea că majoritatea absolvenţilor profesează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Pe de altă parte, proiectul contribuie la anticiparea cerinţelor angajatorilor.

Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale a elaborat metodologiile de colectare a informaţiilor şi a elaborat chestionarul care a fost publicat pe platformă pentru a fi completat de absolvenţi. Proiectul evidenţiază gradul de adecvare a învăţământului superior la cerinţele pieţei muncii şi în ce măsură contribuie studiile superioare la formarea de noi competenţe, dar şi în ce măsură competenţele la absolvire sunt relevante pentru ocuparea unui loc de muncă.

Partenerii proiectului sunt Centrul Naţional de Pregătire în Statistică, Institutul Naţional de Cercetare Ştiinţifică în Domeniul Muncii şi Protecţiei Sociale şi Sucursala România a ÖSB Consulting GmbH Austria.

Sursa: Agerpres
Pentru mai multe informaţii:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here