OUG nr. 9 din 2021 pentru modificarea Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului degarantare pentru plata creanţelor salariale modifică punctual legislația privind utilizarea sumelor din fondul de garantare al creanțelor salariale având drept scop posibilitatea plății salariilor către toți salariații ai căror angajatori se află în pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive de deschidere a procedurii falimentului.

Anterior, această posibilitate o aveau doar salariații la angajatori împotriva cărora era dispusă suspendarea dreptului de administrare total sau parțial. Desigur, ordonanța analizată astăzi trebuie privită în contextul întregii legislații a fondului de garantare – legea nr. 200/2006 cu modificări ulterioare.

În ipoteza în care angajatorul se redresează și se încheie procedura insolvenței, aceștia sunt obligați să restituie sumele utilizate din fondul de garantare al creanțelor salariale în termen de 6 luni de zile de la închiderea procedurii.

Angajatorii ce au utilizat fondul de garantare al creanțelor salariale trebuie să achite o dobândă egală cu dobânda de referință a BNR pentru diferența mai mare a sumelor utilizate din fondul de garantare și contribuția pe care aceștia au avut o la fondul de garantare.

Notă: și aceștia angajatori au contribuit la rândul lor la fondul de garantare a creanțelor salariale. În momentul în care au utilizat sume din fondul de garantare și doar în situația în care aceste sume utilizate sunt mai mari decât contribuțiile plătite și doar pentru diferență se datorează această dobândă.

Dacă angajatorii nu restituie sumele utilizate din fondul de garantare în termenul anterior amintit, împotriva acestora se vor începe măsuri de executare silită.

Prin HG nr. 50 din 2021 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.850/2006  se adoptă normele de aplicare privind OUG nr. 9/2021, modul de accesare a unor sume din fondul de garantare al creanțelor salariale. Cu această ocazie se adoptă formatul cererii adresate ANOFM respectiv a documentelor conexe acestor cereri.

Printre documentele conexe cererii, amintim:

  • Copia Hotărârii definitive Judecătorești de deschidere a procedurii insolvenței;
  • Copia Hotărârii creditorilor de notificare a administratorului în vederea accesării sumelor pentru plata creanțelor salariale;
  • Copii ale pontajelor salariaților;
  • Copii ale ștatelor de salarii;
  • Copii ale contractului colectiv de munca dacă există, etc.

www.lege5.roRapid actualizată, platforma Indaco Lege5 este instrumentul ideal pentru urmărirea modificărilor legislative, consultarea doctrinei sau informații despre companii.  

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here